Winnaars De Nederlandse Bouwprijs 2017 bekend

Foto: Ivo Ketelaar

De winnaars van De Nederlandse Bouwprijs 2017 zijn bekend. De prijzen werden in drie categorieën uitgereikt. De winnaars zijn: Renovatie Hoofdkantoor a.s.r., Robotarchitectuur en Rivierpark Ruimte voor de Waal in respectievelijk de categorieën Gebouwen, Bouwmaterialen & -systemen en Civiele Kunstwerken. De publieksprijs ging naar Het 4e Gymnasium. De young professionals Faidra Oikonomopoulou & Telesilla Bristogianni werden uitgeroepen tot Talent met Toekomst.

De prijzen werden maandag 6 februari uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw in de Jaarbeurs in Utrecht. Dit gebeurde door juryvoorzitter prof.dr.ir. Anke van Hal, hoogleraar Sustainable Housing Transformation aan TU Delft, ir. Maarten van Hezik, voorzitter Bestuur Stichting Nederlandse Bouwprijs en Bernard Wientjes, leider van de onlangs opgerichte Taskforce Bouw. Presentatie van het gala was in handen van Jort Kelder.

Winnaar categorie Gebouwen
Renovatie Hoofdkantoor a.s.r.
Kandidaat: Team V Architectuur

Het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht is volledig gerenoveerd naar ontwerp van Team V Architectuur. Het gebouw is met de renovatie enorm verduurzaamd. Het energielabel ging van G naar A++, het energieverbruik is met ruim vijftig procent gereduceerd.

De jury noemt het een sterke troef dat a.s.r. heeft gekozen voor renovatie in plaats van nieuwbouw elders in de stad. De renovatie is volgens de jury ambitieus aangepakt en uiterst duurzaam uitgevoerd. “Het is bewonderenswaardig dat 98% van het bouwafval is hergebruikt.”

Winnaar categorie Bouwmaterialen & -systemen
RobotArchitectuur
Kandidaat: Studio RAP

In het Innovation Dock in Rotterdam is het eerste door robots gefabriceerde gebouw van Nederland opgeleverd. De grote hoeveelheid instructies voor het robot gestuurde fabricageproces is rechtstreeks vanuit het digitale model gegenereerd. Hierdoor kunnen complexe bewerkingen in korte tijd voor alle elementen worden voorbereid.

De jury noemt de inzending een voorbeeld van de nieuwe generatie out-of-the-box innovatie, die leidt tot nieuwe productiemethoden en wijze van vormgeving. Uit het juryrapport: “Experimenteel, maar zeer beloftevol.”

Winnaar categorie civiele kunstwerken
Rivierpark Ruimte voor de Waal
Kandidaat: gemeente Nijmegen

Om een probleem met hoogwater op te lossen is de dijk bij Lent 350 meter landinwaarts verplaatst. De nieuwe waterkering is deels uitgevoerd in de vorm van een kade die ruimte biedt aan allerlei activiteiten. In de Waal is een eiland ontstaan dat is ingericht als rivierpark waar mensen kunnen ontspannen en genieten. Dit park vormt een nieuw deel van de stad. Het eiland/rivierpark wordt ontsloten door drie nieuwe bruggen.

De jury constateert dat Nijmegen erin is geslaagd met groot vakmanschap een enorme meerwaarde voor stad en ommelanden te creëren. Juryvoorzitter Van Hal: “Het project behoort tot de top van de wereld.”

Winnaar Publieksprijs
Het 4e Gymnasium
Kandidaat: Paul de Ruiter Architects

Het 4e Gymnasium is het eerste energieneutrale gymnasium van Amsterdam. Het gebouw heeft een warmte/koude installatie die is aangesloten op stadsverwarming, hierdoor wordt de temperatuur ’s zomers en ’s winters op verantwoorde wijze gereguleerd. Er zijn PV-cellen op het dak geplaatst, waarmee het bijdraagt aan het doel van de Houthavens om de beste energieneutrale wijk van Amsterdam te worden.

De jury, die lovend is over de energie-ambities, is kort en bondig in haar commentaar: “Het is een nieuwe generatie onderwijsgebouwen. Een uitnodigend klimaat voor kinderen die aan hun toekomst willen werken.”

Winnaar categorie Talent met Toekomst
Faidra Oikonomopoulou & Telesilla Bristogianni
The research behind the Chrystal Houses façade

Volgens de jury leest het verhaal over hoe de gevel uit glazen blokken tot stand is gekomen als een spannend (bouwtechnisch) avontuur. Dit project heeft veel kennisvermeerdering opgeleverd, mede dankzij de TU Delft. Beide dames hebben zich op jonge leeftijd al onderdeel gemaakt van een ontwikkeling van een nieuwe toepassing voor een bestaand materiaal.

De jury heeft verdeeld over de drie categorieën 84 projecten en producten beoordeeld. De inzendingen werden gelegd langs de meetlat van People, Planet, Profit, innovatief, grensverleggend en verrassend. Daarnaast heeft de jury zestien aanmeldingen bekeken in de categorie Talent met toekomst, een waardering voor Young Professional (tot 40 jaar) die een bijzondere prestatie hebben geleverd.

De prijzen werden uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw. Dit is onderdeel van de BouwBeurs die tot en met vrijdag 10 februari in de Jaarbeurs in Utrecht worden gehouden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Jaarbeurs