Zoektocht naar aannemer Nieuwe Sluis Terneuzen in volle gang

Foto: Ivo Ketelaar

Drie partijen zijn in de race om aan de slag te kunnen met het design & construct contract van Nieuwe Sluis Terneuzen. In september 2017 is bekend welke van de drie de sluis gaat ontwerpen en bouwen.

De drie aannemers zijn grote Vlaams-Nederlandse combinaties. Elke combinatie heeft een eigen werknaam: Alliantie Sluis Terneuzen, Sas Ter Nessen en Sassevaart.

  • De eerste combinatie Alliantie Sluis Terneuzen bestaat uit civiele bouwer Mobilis en ingenieursbureau Croonwolter&dros (allebei onderdeel van het Nederlandse TBI), het Nederlandse waterbouwconcern Van Oord, het Belgische Franki én twee Belgische onderdelen van het Franse Eiffage, Herbosch Kiere en de Antwerpse Bouwwerken.
  • In de tweede combinatie Sas Ter Nessen zitten de Belgische bouwer Besix, het Nederlandse Heijmans en het Vlaamse baggerbedrijf Jan De Nul. Ter Nessen is een oude naam voor Terneuzen.
  • In de derde combinatie Sassevaart werken het Nederlandse BAM, het Belgische bagger- en bouwconcern DEME (onder meer Dredging International) en het Vlaamse bouwbedrijf Van Laere samen.

De combinaties zijn druk bezig met het uitwerken van hun plannen. Hiervoor hebben ze de afgelopen periode regelmatig overleg met het projectteam van de Nieuwe Sluis gehad. Ook begin 2017 staan er nog volop overleggen op de planning. Begin mei 2017 moeten de combinaties de plannen indienen. Daarna is de beoordeling en volgt een voorstel tot gunning. In Nederland beslist de directeur-generaal van Rijkswaterstaat en in Vlaanderen de Vlaamse regering. Als Nederland en Vlaanderen akkoord zijn, worden de drie combinaties ingelicht. Pas als zij geen bezwaar maken, vindt de definitieve gunning plaats. De uitslag is in september 2017 bekend.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Project Nieuwe Sluis Terneuzen