Arcadis helpt 44 Poolse steden met aanpak klimaatverandering

Foto: Ivo Ketelaar

Arcadis, de leidende wereldwijd opererende ontwerp- en consultancyorganisatie op het gebied van de natuurlijke en gebouwde omgeving, helpt 44 steden in Polen met de voorbereidingen op klimaatverandering. Arcadis won deze opdracht als onderdeel van een consortium met daarin ook een aantal Poolse overheidsinstituten. De opdracht is goed voor een omzet van ongeveer 6 miljoen euro, waarvan een kwart voor ons bedrijf, aldus Arcadis donderdag 19 januari 2017.

In opdracht van het Poolse ministerie van Milieu maken we plannen voor Poolse steden met meer dan 100 duizend inwoners. Het doel is te inventariseren wat de klimaatuitdagingen zijn en te analyseren wat er moet gebeuren om klimaatveranderingen op te vangen. Vervolgens komen er adviezen voor de financiering en maken de onderzoekers duidelijk hoe de steden zich in de toekomst kunnen aanpassen. Elke stad ondergaat een test om te kijken naar de huidige klimaatbestendigheid. Dat is het uitgangspunt voor de vervolgstappen.

In de betreffende 44 steden woont ongeveer 30 procent van de bevolking en de helft van het Poolse Bruto Binnenlands Product komt er vandaan. Om die reden is het belangrijk om juist deze steden voor te bereiden op problemen als hevige buien en stormen, hittestress, overstromingen en aardverschuivingen.

,,Steden zijn kwetsbaar voor de impact van klimaatveranderingen. Het ‘Plans for Adaptation to Climate Change in Urban Areas’ moet steden meer veerkrachtig maken om klimaatveranderingen op te vangen’’, aldus Pawel Salek, vice-minister van Milieu in Polen.

David van Raalten, Europees directeur Water Management: ,,Het is heel mooi om bij deze opgave met deze omvang betrokken te worden. Onze Nederlandse expertise heeft ontzettend geholpen bij het winnen van deze klus. We zijn er trots op dat we zijn geselecteerd voor zo’n belangrijk project. Samen met onze partners komen we met geschikte maatregelen om de toekomstige problemen het hoofd te bieden.’’

,,De Poolse steden hebben behoefte aan een concrete adaptatiestrategie met een focus op financiering en uitvoering van stedelijke ontwikkelprojecten’’, aldus projectleider Eric Schellekens. ,,Onze ‘Resilience Pathway’ methode, toegepast in onder meer Vejle, Pittsburgh en Boston, zetten we hier op grote schaal in. Bij deze gerichte aanpak op het versnellen van de transitie betrekken we stakeholders vanaf de start en koppelen we lopende projecten aan uitdagingen van de toekomst.’’

Over Arcadis
Arcadis is de leidende wereldwijd opererende ontwerp- en consultancyorganisatie op het gebied van de natuurlijke en gebouwde omgeving. Door de toepassing van onze diepe marktsectorkennis in combinatie met onze ontwerp, consultancy, engineering, project- en management diensten werken we samen met onze klanten aan uitzonderlijke en duurzame resultaten. Wij zijn met 27.000 mensen die in ruim zeventig landen meer dan €3,4 miljard aan omzet genereren. Wij ondersteunen UN-Habitat met kennis en expertise om de leefomstandigheden in snel groeiende steden over de hele wereld te verbeteren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ARCADIS Nederland BV