Graafschade voorkomen door samenwerking in de keten

Foto: Ivo Ketelaar

Nieuwe CROW-publicatie legt uit wat zorgvuldig grondroeren voor alle betrokken partijen betekent

In de Nederlandse bodem liggen 1,7 miljoen kilometers aan kabels en leidingen. Het aantal blijft groeien, waardoor de kans op schade en het optreden van onveilige situaties toeneemt. Om dit te voorkomen, is het essentieel te weten waar de kabels en leidingen liggen en het grondroeren daarop af te stemmen. In de nieuwe CROW-publicatie ‘Schade voorkomen aan kabels en leidingen’ zijn de informatie- en zorgvuldigheidsplicht nader uitgewerkt. De focus ligt op het voorkomen van schade door grondroeren: het vroeg in kaart brengen van risico’s en het lokaliseren van kabels en leidingen al in de ontwerpfase.

De publicatie slaat een brug tussen de wetgeving en de praktijk, en omvat het gehele proces van een project, vanaf initiatieffase tot en met de gebruiksfase. Goede samenwerking en een zorgvuldige overdracht van informatie gedurende het proces, waarvoor zowel de ‘leverancier’ als de ‘ontvanger’ verantwoordelijk is, zijn van essentieel belang.

WION
De minister van Economische Zaken heeft een aanzet gegeven tot het samenstellen van een gemeenschappelijke richtlijn bij de totstandkoming van de Wet Informatie-uitwisseling ondergrondse netten (WION). Hierin staat dat alle betrokken partijen gedurende het bouwproces invulling moeten geven aan zorgvuldig grondroeren. Vanuit hun rol en verantwoordelijkheid zorgen zij gezamenlijk dat schade aan kabels en leidingen wordt voorkomen.

Zorgvuldigheidsplicht
De invulling van het begrip zorgvuldigheid heeft de minister aan de bij de graafketen betrokken partijen overgelaten. Dit omdat zorgvuldigheid per geval kan verschillen en daarom niet in één begrip kan worden uitgelegd. De belangrijkste belanghebbenden – opdrachtgevers, netbeheerders, grondroerders, overheden en wetgever – hebben de handen ineengeslagen om de beoogde spelregels nader in te vullen. De CROW-publicatie ‘Schade voorkomen aan kabels en leidingen’ is daarvan de uitwerking.

Iman Koster, directeur CROW: “De versie uit 2008 is door de sector omarmd en veelvuldig gebruikt, niet alleen om zorgvuldig te kunnen grondroeren, maar ook als toetsinstrument. De hoop die ik toen uitsprak “dat de publicatie een belangrijk instrument zal zijn om de kans op graafschade daadwerkelijk te beperken” is uitgekomen.”.

De publicatie is een herziening en samenvoeging van ‘Graafschade voorkomen aan kabels en leidingen’ (publicatie 250) en ‘Kabels en leidingen rond wateren en waterkeringen’ (publicatie 308).

Presentatie KLO congres
Tijdens het KLO Nationaal Kabel- en Leidingcongres op woensdag 2 november 2016 wordt de nieuwe publicatie gepresenteerd. Vanaf dan is de publicatie ook leverbaar én online te raadplegen via de Online Kennismodule Kabels en leidingen. Meer informatie: www.crow.nl/kabels-en-leidingen

CROW is een onafhankelijke kennisorganisatie zonder winstoogmerk die investeert in kennis voor nu en in de toekomst. Wij streven naar de beste oplossingen voor vraagstukken van beleid tot en met beheer in infrastructuur, openbare ruimte, verkeer en vervoer en werk en veiligheid. Bovendien zijn wij experts op het gebied van aanbesteden en contracteren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: CROW