Kennisinstellingen werken samen aan informatie over de leefomgeving

Foto: Ivo Ketelaar

Kennisinstituten gaan de komende 3 jaar intensiever samenwerken bij het verzamelen, aanvullen en verrijken van informatie over de leefomgeving.

Binnen het Nationaal Modellen- en Datacentrum voor de leefomgeving (NMDC) werken zij samen aan de ontwikkeling, het beheer en het onderhoud van modellen ten behoeve van het leefomgevingsbeleid. Dit staat in een convenant dat is ondertekend door KNMI, RIVM, PBL, Rijkswaterstaat, Deltares, Alterra en TNO.

Deze organisaties werken bijvoorbeeld samen aan de ontwikkeling en toepassing van het Nationaal Water Model, dat ook gebruik maakt van het rekencentrum van het KNMI. Andere voorbeelden zijn de Verkeers- en Vervoermodellen en de Luchtkwaliteitsmodellen.

Gezamenlijk inspelen op nieuwe ontwikkelingen
Het NMDC is in 2011 opgericht in het kader van het Programma Vernieuwing Rijksdienst. Daarna hebben de partijen de samenwerking op eigen kracht voortgezet en deze is met het nieuwe convenant opnieuw voor drie jaar bekrachtigd. Met het NMDC kunnen de partijen gezamenlijk inspelen op nieuwe ontwikkelingen, zoals de komst van het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

De partners hebben de ambitie om het NMDC door te ontwikkelen tot expertisecentrum op het gebied van nationale modellen voor de fysieke leefomgeving. Belangrijke thema’s zijn water en klimaat, verkeer en vervoer en luchtkwaliteit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat