Bekendmaking genomineerden Intertraffic Innovation Awards 2016

1933 2232 logo intertraffic amsterdam 2016

Jury selecteert 15 kandidaten

Slim en innovatief denken en dat omzetten in nieuwe producten wordt beloond op Intertraffic Amsterdam, ’s werelds grootste en best bezochte vakbeurs voor verkeerstechnologie! Tijdens het openingsprogramma op de eerste beursdag worden de winnaars van de Intertraffic Innovation Awards 2016 bekend gemaakt. Een internationale jury heeft zich gebogen over meer dan 90 inzendingen en na rijp beraad een shortlist van 15 genomineerden vrijgegeven. Categorie-awards zullen worden uitgereikt in de segmenten ‘Infrastructuur’, ‘Verkeersmanagement’, ‘Veiligheid’, ‘Parkeren’ en ‘Slimme Mobiliteit’. Eén van deze vijf winnaars zal de Intertraffic Innovation Award 2016 ten deel vallen. Intertraffic Amsterdam vindt plaats van 5 tot en met 8 april in RAI Amsterdam.

Nominaties in de categorie ‘Infrastructuur’

  • Silca Traffic Systems Europe B.V. (Nederland) – Quick-Cube – Stand 05.345

    De Silca Quick-cube is een mobiele oplossing voor snelwegverlichting die kan worden gebruikt bij wegwerkzaamheden, evenementen en beveiliging. De afmetingen zijn zeer beperkt, waardoor het mogelijk is meer dan 30 units op een trailer te transporteren. De Quick-cube maakt gebruik van LED lampen en is volledig zelfvoorzienend, met een verlichtingstijd van meer dan 60 uur. Er kunnen ook zonnepanelen toegevoegd worden. De negen meter lange mast is hydraulisch op en neer te bewegen voor een maximaal zicht.

  • Aisico Srl (Italië) – ADD_C – Stand 01.337

    Het product maakt het automatisch monitoren en beoordelen van veranderingen in de conditie van infrastructuuroppervlakken mogelijk door middel van high-speed voertuigen of UAV’s (drones). De beelden, verkregen door de DL Scan Camera en de daaruit voortkomende ‘degradatiekaarten’, gemaakt door de ADD_C Software die automatisch gebreken herkent en classificeert, betekenen een belangrijke stap voorwaarts bij een efficiënte beoordeling van de staat van onderhoud van wegverhardingen.

  • HR Groep (Nederland) – Smart Ultimate Lighting – Stand 01.409

    Smart Ultimate Verlichting is een illuminerende (verlichtende) folie met energieopslag en sensoren die kan worden toegepast op informatiedragers zoals verkeersborden en wegwijzers. Deze innovatie heeft twee bijzondere eigenschappen: de illuminerende folie zorgt ervoor dat de folie oplicht en de sensoren in de folie zorgen ervoor dat het product ‘smart’ is.

Jurylid Colin Sowman somt de trends in de Infrastructuur categorie op:

"Inzendingen van dit jaar omvatten niet alleen innovaties waardoor bestaande taken efficiënter uitgevoerd kunnen worden met bovendien een grotere focus op het milieu, maar ook enkele die het verkeer en het beheer van de infrastructuur radicaal anders benaderen. Allen bieden voordelen voor vervoersautoriteiten, dus het afwegen van de relatieve intrinsieke waarde van elk van de inzendingen is een interessante en uitdagende taak geweest. Ik denk dat er een aantal goede kanshebbers voor de overall award tussen zitten. "

Nominaties in de categorie ‘Verkeersmanagement’

  • Houston Radar (USA) – SpeedLane – Stand 11.123

    SpeedLane is een state-of-the-art, ‘dual beam’, hoog efficiënt radarsysteem. De radar is ontworpen om nauwkeurig de gebruikte rijstrook, snelheid en de klasse van de individuele voertuigen te detecteren en per rijstrook het volume, de bezetting, afstand, gemiddelde snelheid, 85e percentiel en voortgangsparameters te monitoren. SpeedLane kan eenvoudig aan een paal bevestigd worden door middel van roestvrijstalen banden en kan zowel tijdelijk als permanent geïnstalleerd worden.

  • APM PRO sp. z o.o. (Polen) – OnDynamic – Stand 11.531

    Dynamic is een intelligent framewerk van onderhoudsvrije Bluetooth sensoren en gespecialiseerde software. Het is eenvoudig aan de wegkant te installeren. Het is het eerste multimodale systeem dat real-time gegevens levert over de reistijd, de gemiddelde sectiesnelheid, verkeersproblemen, evenals vervuiling, atmosferische status en de conditie van het wegdek.

  • Ortana (Turkije) – Ortana Meteos 251 – Stand 11.101

    Zonder de noodzaak om sensoren in de weg te installeren, biedt dit product van Ortana de mogelijkheid om alle wegomstandigheden te identificeren, met inbegrip van oppervlaktetemperatuur, waterfilm hoogte, ijslaagdikte, de status van de weg, ijspercentage, vriestemperatuur, sneeuwhoogte en rolweerstand. Kenmerkend voor dit multi-sensor-systeem zijn speciaal ontworpen optische lenzen en geïntegreerde optische near-infrared- en lasertechnologie.

Jurylid Tom Stone vat de Verkeersmanagement inzendingen samen:

"De categorie Verkeersmanagement heeft een enorme hoeveelheid aan innovaties aangetrokken in de afgelopen maanden. Een groot aantal technologieën van Bluetooth sensoren tot Lidar camera’s, zijn binnen korte tijd meer gestroomlijnd en meer betaalbaar geworden, waardoor ze in een steeds bredere context in de transportwereld toegepast kunnen worden. De inschrijvingen in de categorie Verkeersmanagement voor de Intertraffic Innovation Awards 2016 weerspiegelen dit. Het aanbod aan nieuwe hardware en software die verkeermanagers ter beschikking staat is groter dan ooit tevoren, wat resulteert in een wereld waar transportmiddelen kunnen worden gebruikt met een enorme efficiëntie, ten bate van de gehele samenleving."

Nominaties in de categorie ‘Veiligheid’

  • EBO van Weel (Nederland) – Autodrip – Stand 01.339

    Als zich ongevallen of ‘incidenten’ voordoen op de weg, verbetert Autodrip de veiligheid voor automobilisten, wegwerkers en inspecteurs. Met 13 ongevallen in 2014 waarbij voertuigen van inspecteurs betrokken waren, is meer veiligheid op dit gebied zeker nodig. Daarom kan dit systeem alle functies van het voertuig met een applicatie op een tablet bedienen van een afstand tot 100 meter, bijvoorbeeld vanaf een veilige zone langs de weg.

  • WheelRight Ltd (Groot Brittannië) – WheelRight Tyre Condition Management – Stand 10.321

    Het WheelRight drive-through bandenmanagement systeem meet de bandenspanning, het gewicht van het voertuig en de profieldiepte rond de omtrek van de banden. En dat allemaal als het voertuig over de op de weg gemonteerde sensoren rijdt. Gemakkelijk te gebruiken, zonder apparatuur aan het voertuig te bevestigen, meet WheelRight elk voertuig direct na installatie en worden geïdentificeerde problemen meteen gemeld. Bespaart tijd, brandstof, banden en geld.

  • Safer Place (Israël) – SaferTraffic Platform – Stand EL.209

    SaferTraffic Platform is een op video gebaseerde integrale toepassing die een efficiënte detectie en handhaving van risicovolle verkeers- en parkeerovertredingen mogelijk maakt. Het platform wordt modulair ingezet en is eenvoudig te installeren in een breed scala van apparaten, en dat binnen de bestaande infrastructuur. Het platform wordt ondersteund door een reeks van eenvoudig te gebruiken toepassingen en belooft de verkeersveiligheid voor voetgangers en automobilisten aanzienlijk te kunnen verbeteren.

Juryvoorzitter Peter van der Knaap geeft zijn visie op de inzendingen in de categorie Veiligheid:

"Er waren veel inzendingen dit jaar in de categorie Veiligheid: meer dan 30! Afgezien van innovaties bedoeld om de veiligheid van de weggebruiker te verbeteren, zijn er meerdere producten ingediend die als doel hebben de veiligheid van de wegenbouw en hulpverleners te verbeteren. Dit weerspiegelt het streven om deze vaak ernstige incidenten op dit gebied te voorkomen. Daarnaast geldt dat producten die ons verkeer veiliger beogen te maken steeds slimmer worden en steeds vaker met elkaar kunnen worden verbonden. Dit zorgt voor meer efficiëntie en effectiviteit. "

Nominaties in de categorie ‘Parkeren’

  • Park Assist LLC (USA) – M4 Smart-Sensor System – Stand 03.203

    Dit met camera’s uitgeruste Park Assist M4 smart-sensorsysteem zorgt voor onmiddellijke gegevensverwerking, direct op locatie bij de parkeerplaatsen. Elke individuele sensor heeft de mogelijkheid om de surveillance video te streamen naar een video management systeem, terwijl ook het verzenden van data voor de geïntegreerde kentekenherkenning (LPR) en bezettingsgraad mogelijk is.

  • HR Groep B.V. (Nederland) – MB multilayer parking – Stand 01.409

    Het meerlaags fietsparkeersysteem wijkt af van alle bestaande systemen. Belangrijke verschillen zijn dat de fiets vanaf de vloer in een horizontale positie is tot hij in zijn houder wordt geplaatst in de tweede laag, en zodoende gemakkelijk in gebruik is voor iedereen. De hoogte van het systeem is lager dan de bestaande rekken vanwege een uniek parkeersysteem waarbij de bovenste fietsen in een schuine hoek boven de onderste worden geparkeerd.

  • Parkmobile Group (Nederland) – RingGo – Stand 02.105

    RingGo, een parkeeroplossing die zonder los geld werkt, stelt automobilisten in staat om de beschikbaarheid van parkeerplaatsen in het centrum van de stad Londen te checken, er direct naartoe te navigeren en te betalen voor de beschikbare ruimte. Het product maakt gebruik van een uniek algoritme dat anonieme historische parkeergegevens koppelt met real-time sensorinformatie van de parkeervakken. Dus zoeken, navigeren en betalen.

Jurylid Peter Martens licht de ontwikkelingen in de categorie Parkeren toe:

"Discussies over parkeren schuiven meer en meer van het daadwerkelijke parkeren an sich naar de bereikbaarheid van stedelijke gebieden en optimale klantinformatie. Goed parkeerbeheer en correcte informatievoorziening helpen steden het autoverkeer in centra te verminderen en milieudoelstellingen te bereiken, terwijl de stad levendig gehouden wordt. Vele inzendingen op Intertraffic zijn ondersteunend in dit beleid door de toegang tot informatie (routing en prijzen) en de daadwerkelijke beschikbaarheid van parkeerfaciliteiten te verzamelen en om te zetten naar relevante informatie voor bezoekers en ze hiermee in staat te stellen om de beste parkeerkeuze te maken."

Nominaties in de categorie ‘Slimme Mobiliteit’

  • Parkmobile Group (Nederland) – ParkNow – Stand 02.105

    Parkeer, betaal en reserveer met gebruikmaking van in-car technologie is niet langer iets van de toekomst, maar iets van vandaag! ParkNow, in samenwerking met BMW en de Parkmobile Group, biedt een premium parkeerervaring met gebruikmaking van het dashboard van de auto. ParkNow is het eerste bedrijf dat betalen voor een parkeerplaats en het reserveren van een parkeerplaats met behulp van het dashboard van de auto implementeert en zo bijdraagt aan slimme mobiliteit.

  • CROSS Zlín, a.s. (Tsjechië) – InVipo – Stand 10.111

    InVipo is een slim integratie- en visualisatieplatform dat kan worden gedefinieerd als een door software ondersteund ’tussenstation’ tussen on-field technologie en eindgebruikers. Het richt zich op data-aggregatie, monitoring, visualisatie en integratie van gegevens ten behoeve van slimme steden en ITS projecten.

  • Siemens AG (Duitsland) – Sitraffic SiBike – Stand 11.209

    Sitraffic SiBike is een infrastructuurloos fietsprioriteringssysteem per smartphone App. Zodra een fietser met de geactiveerde smartphone App bij de kruising komt, wordt een virtueel ’triggerpoint’ geactiveerd. Het controlecentrum activeert vervolgens de opdracht om de groene ’tijd’ van het verkeerslicht in te laten gaan of uit te breiden. Alle ’triggerpoints’ zijn puur op software gebaseerd en vereisen geen specifieke wegkantinfrastructuur.

Jurylid Ben Rutten geeft zijn oordeel over de categorie Slimme Mobiliteit:

"Vergeleken met de Innovation Award 2014 waren er dit jaar meer inzendingen in de categorie Slimme Mobiliteit. Afgezien van innovaties in producten waren er meerdere aanmeldingen voor het opkomende IoT (Internet of Things). Dit weerspiegelt de interesse om ITS naar het volgende niveau van automatisering te brengen en ook de stap te maken naar schaalvergrotingmogelijkheden zoals we die kennen uit de wereld van Internet. Het slim maken van producten zodat ze verbinding maken met het internet zorgt voor een grotere efficiëntie voor de autoriteiten en gemakkelijk gebruik voor de burgers voor zowel verkeersstroomoplossingen of gebruikersgemak alsook het verhogen van reiscomfort."

De jury voor de Intertraffic Innovation Award 2016:

Dr. Peter van der Knaap (voorzitter) – Directeur SWOV – Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (NL)

Colin Sowman – Editor ITS International, Route One Publishing Ltd (GB)

Peter H. Martens – Lid van de Adviesraad van Directeuren van de European Parking Association (EPA) en Vexpan (NL)

Tom Stone – Editor Traffic Technology International, UKIP Media & Events Ltd (GB)

Dr. Ir. B.J.C.M. (Ben) Rutten – Program Manager, Strategic Area Smart Mobility Technische Universiteit Eindhoven (NL)

AMREF Flying Doctors

De wereld van verkeer en vervoer is altijd in ontwikkeling en constant op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Innovaties zijn hierbij cruciaal en Intertraffic draagt daar graag aan bij door middel van de Intertraffic Innovation Award. Wij zijn als organisatie ook zeer begaan met ontwikkelingsprojecten. AMREF’s missie is het verbeteren van de gezondheid van achtergestelde bevolkingsgroepen in Afrika. Zo krijgen zij de kans om te ontsnappen aan armoede. Intertraffic doneert daarom de deelnamegelden van de Innovation Award aan AMREF Flying Doctors.

Over Intertraffic

Intertraffic is mondiaal het grootste en meest toonaangevende vakevenement op het gebied van infrastructuur, verkeersmanagement, veiligheid, parkeren en slimme mobiliteit. Intertraffic biedt een compleet overzicht van de meest actuele producten, diensten en oplossingen van leveranciers. Daarnaast worden de laatste trends en ontwikkelingen voor het voetlicht gebracht. Het vakevenement richt zich op beleidsmakers, specialisten en operationeel medewerkers binnen overheden, ingenieurs- en adviesbureaus en het bedrijfsleven.

RAI Amsterdam – matchmaker tussen bezoeker en exposant

Intertraffic wordt georganiseerd door RAI Amsterdam. De persoonlijke ontmoeting is en blijft een van de meest krachtige vormen van communicatie. Beurzen vormen het medium bij uitstek om werelden, mensen en markten met elkaar te verbinden. Met een portfolio vol A-merken organiseert RAI Amsterdam Exhibitions inspirerende evenementen die context, content en communities verbinden. Toegewijde teams met professionals organiseren jaarlijks ruim 30 nationale en internationale consumenten- en vakbeurzen ondersteund door een wereldwijd kantoren- en agentennetwerk. Succesvolle beursformules met een thuisbasis in Amsterdam worden in samenwerking met brancheorganisaties en mediapartijen doorvertaald naar het buitenland. De focus op kwaliteit en doelgroep maakt RAI Amsterdam marktleider in een groot aantal sectoren. Waar ook ter wereld, de focus ligt op het genereren van business voor onze exposanten, bezoekers, sponsoren en partners.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: RAI Amsterdam