Hegeman+ wint aanbesteding renovatie metrostations Oostlijn Amsterdam

oude metro zilvermeeuw amsterdam ov bijlmermeer arena

Na bijna 40 jaar zijn de metrostations van de Oostlijn toe aan een grote onderhoudsbeurt. De 5 ondergrondse en 11 bovengrondse stations worden vanaf maart 2016 opgeknapt. Na een intensieve aanbestedingsprocedure van 11 maanden is deze opdracht gegund aan het bouwbedrijf Hegeman+ uit Oldenzaal. Met het contract, dat op 20 augustus 2015 wordt ondertekend, is een bedrag van 57 miljoen euro gemoeid. Tijdens de renovatie blijft de metro rijden.

Upgrade
Deze operatie maakt onderdeel uit van de forse upgrade die het Amsterdamse metronet deze jaren ondergaat. Naast deze renovatie, wordt het net uitgebreid door de komst van de Noord/Zuidlijn en wordt ook het complete treinbeveiligingssysteem van het bestaande metronet vervangen door het modernste systeem dat op dit moment voorhanden is. Daarnaast vervangen de nieuwe M5-metro’s, die ook op de Noord/Zuidlijn gaan rijden, de oude Zilvermeeuwen.

Voorbereiding
In totaal waren er vijf aannemers in de race voor deze klus. Na de ondertekening van het contract begint de voorbereiding van het werk. De bestaande situatie wordt in kaart gebracht, materialen worden ingekocht, personeel ingehuurd en de communicatie aan reizigers, omwonenden en ondernemers wordt voorbereid. Zes maanden later starten de werkzaamheden.

Metro blijft rijden
De werkzaamheden tijdens de renovatie zullen op de stations hinder met zich meebrengen, maar de metro blijft wel gewoon rijden. Alleen zullen de drie stations die maar één toegang: hebben (Gaasperplas, Venserpolder en Verrijn Stuartweg) ongeveer 2 maanden dichtgaan. De metro stopt dan niet bij deze stations en GVB zorgt voor vervangend busvervoer. De andere stations blijven tijdens de renovatie bereikbaar.

Planning
In maart 2016 starten de bouwwerkzaamheden. Het renoveren van de stations duurt in totaal twee jaar, tot het voorjaar van 2018. Naar verwachting begint de aannemer met drie bovengrondse stations. Welke dat precies zijn, is na de zomer bekend als de planning verder is uitgewerkt en te vinden op de opvolger van website hierzijnwij.nu : www.wijnemenjemee.nl

Hegeman+
Hegeman+ is een landelijk opererende bouwgroep met circa 400 medewerkers. Vanuit het hoofdkantoor in Nijverdal werkten zij onder meer aan de verbouwing van station Zwolle, de ondertunneling van spoor en weg onder Nijverdal en de middentunnel van Amsterdam Centraal.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Amsterdam