Rijkswaterstaat start aanleg extra ligplaatsen Bernhardsluis

Foto: Ivo Ketelaar

‘Nog dit jaar wordt gestart met het realiseren van drie extra ligplaatsen bij de Prins Bernhardsluis in het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Tiel. Met de aanleg willen we nautisch onveilige situaties voorkomen in de omgeving van de remmingwerken door het tekort aan wacht- en overnachtingsplaatsen aan te pakken’, aldus Ype Heijsman directeur Netwerkmanagement Rijkswaterstaat.

Wat gaat er gebeuren?
In opdracht van Rijkswaterstaat start aannemer Hakkers BV uit Werkendam met de werkzaamheden bij de Prins Bernhardsluis. De aannemer, die op 17 juni 2015 het werk gegund kreeg, begint met het aanbrengen van meerpalen en loopbruggen. De loopbruggen staan in verbinding met een te verlengen ontsluitingsweg naar de openbare weg. De ligplaatsen hebben na aanleg een levensduur van 50 jaar en zijn naar verwachting minimaal 10 jaar onderhoudsvrij. In totaal wordt er 620 meter aan ligplaatsen aangelegd met een maximale breedte van 25 meter. 440 meter hiervan wordt ontsloten door de loopbruggen, het resterende gedeelte krijgt geen walaansluiting.

Weinig hinder scheepvaart en omwonenden
Schippers ondervinden weinig hinder en dienen alleen hun snelheid aan te passen bij het passeren van het werk. Zij worden via borden geïnformeerd. Het werk wordt grotendeels vanaf het water gedaan. Het eventuele werkverkeer rijdt niet over de Oude Medelsestraat en Kanaalstraat, maar zal over het industrieterrein ‘Kellen’ gaan. Op deze manier probeert Rijkswaterstaat de overlast voor omwonenden tot een minimum te beperken.

Prins Bernhardsluis
De Prins Bernhardsluis ligt in het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Tiel. Het sluiscomplex bestaat uit twee schutkolken. De oudste stamt uit 1952 en is 350 m lang en 18 m breed. De tweede kolk is gebouwd in 1974 en is 260 m lang en 24 m breed. De bredere kolk is geschikt voor de vierbaks duwvaart met een CEMT-klasse VIb.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat