Maxime Verhagen: snel 15.000 banen erbij in bouw en infra

kranen bouwkraan bouwplaats beton civiele engineering

Door investeringen weer terug te brengen op het normale niveau kan het kabinet er voor zorgen dat er op korte termijn minimaal 15.000 banen in de bouw en infra terugkomen. Dat zegt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. “Een paar jaar geleden is er 500 miljoen beknibbeld. Die bezuiniging moet nu teruggedraaid worden. Het is op de hele Rijksbegroting van 275 miljard maar een fractie, terwijl investeringen van die omvang een enorm positief effect hebben voor de Nederlandse werkgelegenheid, onze infrastructuur en woningmarkt. Dat geld verdient zich heel snel terug. Hoe moeilijk kan die som zijn?”

“We zien nu een aarzelend herstel in de bouw, maar op infra is te veel op bezuinigd. Het is goed beleid als het kabinet niet alleen lasten verlicht, maar ook bouw- en infra-investeringen weer terugbrengt op normale hoogte. Niets doen is geen optie, dat zou roofbouw zijn. Bij infra zien we dat zo het hele netwerk uitgehold raakt. Dus richting het kabinet zeg ik: doe gewoon wat je moet doen, voor het faciliteren van economische groei. Daardoor kan Nederland weer het been bijtrekken. Het geld voor veel andere, maatschappelijk belangrijke zaken moet tenslotte uit die groei komen. Met zo’n herstel van investeringen versterk je de groei en dat is goed voor heel Nederland. We lossen zo allerlei hardnekkige maatschappelijke problemen op.”

Starters, btw en scholen
“Die problemen zijn bijvoorbeeld starters die geen betaalbare huur- of koopwoning kunnen vinden, maar ook schoolgebouwen die versleten zijn, en duurzaamheidsdoelstellingen die niet gehaald worden. We verwachten politieke daadkracht rond maatregelen die tot nu toe aantoonbaar goed gewerkt hebben. Dan heb ik het over startersleningen, waar het Rijk opnieuw budget voor zou moeten vrijmaken. Dat kan meer dan 5.000 banen opleveren.”
“Het tweede punt is het lage btw-tarief op het verbouwen en herstellen van bestaande woningen, dat moet met nog minimaal een jaar verlengd worden. Ook dat levert zo’n 5.000 banen op. En daarna zou dat lage tarief structureel moeten worden, maar dan speciaal gericht op het energiezuinig maken van woningen. Dat zorgt aanvullend voor enkele duizenden banen, structureel.
Ten derde zou speciaal voor de renovatie en verduurzaming van vaak verouderde scholen 100 miljoen vrijgemaakt moeten worden. Daarvan kunnen we nog niet inschatten hoeveel banen dat schept, maar zeker is dat er veel vakmensen voor nodig zullen zijn.”

Totale infrastructuur
“En we moeten echt iets doen aan de haperende motor van onze economische groei: infrastructuur. Naast lastenverlichting moet het kabinet daarom nu de juiste strategische keuzes maken. Internationaal zie je dat de landen die het goed doen, daar al werk van gemaakt hebben in de afgelopen jaren. Om weer op een normaal peil te komen is 150 miljoen euro per jaar nodig voor het Infrafonds/Deltafonds. Zo bouwen we sneller aan verbetering van de doorstroming en veiligheid van de Rijksinfrastructuur, ofwel de snelwegen waar we nu vaak vast staan in files. Het werkgelegenheidseffect daarvan is structureel zo’n 1000 banen.”
“We moeten het als land vooral hebben van onze totale infrastructuur, dus naast die 150 miljoen is er weer budget van 100 miljoen euro per jaar nodig voor de broodnodige verbetering van de provinciale en gemeentelijke wegen. En tot slot komen er nog vele honderden banen bij door het herstel van de jaarlijkse indexatie van de budgetten voor het Infrafonds en het Deltafonds. Door gewoon weer te investeren wat nodig was en is in de infra, kunnen er circa 1500 mensen weer aan het werk.”

Betutteling
“Met enkele aanvullende maatregelen stimuleert het kabinet dat er nog meer banen terugkomen. Dan denk ik aan het opnieuw ophogen van de schenkingsvrijstelling, naar 100.000 euro, net als een verruiming van de leennormen voor een hypotheek. Want we hebben nu nog te maken met arbitraire en betuttelende keuzes van het Nibud. Die zijn slecht voor een dynamische doorstroming op de woningmarkt en slecht voor de werkgelegenheid in de bouw en alle sectoren rondom ons.”

Geld blijft in Nederland
“Bij elkaar komen we al snel aan 15.000 banen, ofwel 15.000 vakmensen die niet meer een beroep hoeven doen op WW of Bijstand. Naast een geweldige spin-off rondom de bouw wordt elke geïnvesteerde euro Nederlands belastinggeld besteed aan zaken waar dit land beter van wordt: werkgelegenheid, infrastructuur, woningmarkt. Nogmaals: hoe moeilijk kan die som zijn?”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Bouwend Nederland

Maxime Verhagen: snel 15.000 banen erbij in bouw en infra | Infrasite