RWS presenteert Innovatieagenda 2015-2020

rws rijkswaterstaat westraven rijksgebouwendienst utrecht

25-11-2014 presenteert Rijkswaterstaat de Innovatieagenda 2015-2020. Deze agenda maakt duidelijk op welke thema’s en hoe Rijkswaterstaat samen met andere partijen aan innovatie werkt en wil werken. Doel is een meer concrete, efficiënte en effectieve samenwerking.

Snelle ontwikkelingen
De ontwikkelingen op het werkgebied van Rijkswaterstaat gaan sneller dan ooit. Wegen, vaarwegen en kunstwerken worden steeds intensiever gebruikt. Het weer wordt extremer. De samenleving stelt nieuwe eisen en de kosten moeten beheersbaar blijven. Al deze ontwikkelingen vragen om vernieuwende oplossingen: duurzamer, veiliger, goedkoper en met een grotere functionaliteit van de bestaande infrastructuur.

Uitdagende opgave
Dit alles stelt Rijkswaterstaat voor een uitdagende opgave. En die uitdaging kunnen we alleen aan als we onze krachten bundelen. Zowel met kennispartners als met medeoverheden en marktpartijen. We zoeken ondernemende marktpartijen met het lef om buiten de gebaande paden te treden en te vernieuwen. We zoeken kennispartners die de verbinding zoeken tussen wetenschappelijke disciplines, maar ook tussen theorie en praktijk. En bovenal zoeken we partners die hun talenten, kennis en expertise willen delen om samen te werken aan maatschappelijke meerwaarde.

Innovatiegericht inkopen
In de Innovatieagenda benoemt Rijkswaterstaat mogelijke ‘sporen’ om gezamenlijk aan de innovatievragen te werken: internationaal, via topsectoren en via samenwerking. Realisatie van de Innovatieagenda vindt plaats binnen de bestaande budgetten. Uiteindelijk moet de samenwerking in een vorm van innovatiegericht inkopen resulteren. De manier waarop dit gebeurt heeft Rijkswaterstaat eerder vastgelegd in het Beleidskader innovatiegericht inkopen.

In de Innovatieagenda 2015-2020 beschrijft Rijkswaterstaat op welke thema’s innovaties noodzakelijk zijn. De thema’s zijn:

  • Waterveiligheid
  • Watermanagement
  • Verkeersmanagement
  • Aanleg en onderhoud
  • Vervangingsopgave infrastructuur
  • Assetmanagement
  • Synchromodaliteit
  • Leefomgeving
  • Informatievoorziening
  • Brede maatschappelijke opgaven.

Samen met anderen
De Innovatieagenda bundelt lopende innovatieprogramma’s, zoals Connecting Mobility, Multiwaterwerk en het Hoogwaterbeschermingsprogramma, en toekomstige innovatievragen. Door het inzicht in de opgaven van Rijkswaterstaat kunnen marktpartijen en kennisinstellingen zich op eigen innovaties richten, die aansluiten op wensen en knelpunten van Rijkswaterstaat.

Organisaties die willen meedenken of meedoen met (één van) de thema’s van Rijkswaterstaat kunnen contact opnemen via de Servicedesk Zakelijk.

De Innovatieagenda is gepubliceerd op de pagina Innovatieagenda Rijkswaterstaat 2015 – 2020

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat