Grootste getijdencentrale ter wereld getest in Delft

Deltares gaat het ontwerp testen van de getijdencentrale die in Swansea Bay, Zuid-Wales, is gepland. Het wordt met zestien turbines die 320 megawatt kunnen leveren, de grootste getijdencentrale ter wereld. De getijdencentrale wordt op schaal nagebouwd in de faciliteitenhal in Delft om het ontwerp tot in detail te toetsen op hydrodynamische efficiëntie. Daarmee kunnen onnodige energieverliezen bij in- en uitstroming worden voorkomen. Dit komt het rendement van de centrale ten goede.

Extreem getijdenverschil in Swansea Bay
De centrale maakt gebruik van het verschil in waterhoogte, veroorzaakt door het getij. Swansea Bay, onderdeel van Bristol Channel, is één van de weinige plekken ter wereld waar het verschil tussen hoog- en laagwater extreem groot is. Het getijdenverschil van acht tot tien meter maakt de baai aantrekkelijk voor een getijdencentrale. Het plan is om in de baai een dam te bouwen van zo’n vijftig tot honderd meter breed en bijna 10 km lang. De dam sluit de baai niet, zoals gebruikelijk, volledig af, maar omsluit een lagune in een deel van de baai om de impact op de bestaande infrastructuur, ecosysteem en omgeving zoveel mogelijk te beperken. De turbines komen in het zuidelijke gedeelte over een lengte van 300 meter, naast de spuisluizen die het rendement vergroten.

Duurzame energie voor 155.000 huishoudens
De centrale in Swansea Bay bevindt zich in de aanbestedingsfase. De belangstelling van overheden en investeerders voor getijdencentrales is groot omdat het een duurzame vorm van energie opwekken is. Anton de Fockert, projectleider bij Deltares: ‘De centrale heeft vele positieve effecten op het gebied. Naast het leveren van duurzame energie aan 155.000 huishoudens, geeft de centrale ook een boost aan de sociaal-economische ontwikkeling van Swansea en omgeving. Denk bijvoorbeeld aan werkgelegenheid en toerisme.’

Kennis kan ook bij andere projecten ingezet
Momenteel werkt Deltares aan de stromingsmodellen voor de test. Het schaalmodel wordt eind dit jaar opgebouwd en zal begin 2015 operationeel zijn. De kennis die hier wordt opgedaan, kan ook bij andere projecten voor getijdencentrales worden ingezet.

Deltares doet de test in opdracht van Tidal Lagoon (Swansea Bay) PLC

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Deltares