Fries Heinis ontvangt startdocument Werkgroep Wegdekreflectie 28 oktober

Gemeenten, Provincies en Rijkswaterstaat passen wegdekreflectie meer en meer toe in ons land. Het is dé innovatie in de openbare ruimte van de laatste jaren die hoog scoort in duurzaamheid.In tijden van bezuinigingen dé manier om ook op lange termijn te besparen op onderhoud, energie-uitgaven en op de hoge maatschappelijke kosten van ongevallen.

Waarom wegdekreflectie?

Wegdekreflectie draagt bij aan veiligheid; niet alleen aan verkeersveiligheid, maar ook aan sociale veiligheid. Dit geldt voor gebieden met een verkeersfunctie en, binnenstedelijk, ook voor de verblijfsfunctie. Door de verhoogde wegdekreflectie verbetert de zichtbaarheid, dat geldt zowel ’s nachts als overdag. Doordat het wegdek lichter is, zijn niet alleen het wegverloop maar ook personen en obstakels op de weg beter en sneller zichtbaar.

Circa 50% van het gemeentelijk elektriciteitsverbruik gaat op aan de verlichting van de openbare ruimte. Ook Rijkswaterstaat, Waterschappen en Provincies besteden jaarlijks veel geld aan verlichting. Door wegdekreflectie mee te nemen in het lichtontwerp wordt veel energie bespaard.

Startdocument

Op 28 oktober om 12.00 uur zal Fries Heinis, directeur van Bouwend Nederland het eerste exemplaar van het startdocument van de werkgroep uit handen van Wim Dieleman, voorzitter van de werkgroep, in ontvangst nemen.

Nu de vraag naar wegdekreflectie significant toeneemt wil de werkgroep met dit startdocument handvatten bieden aan opdrachtgevers, adviseurs en aannemers. Voor meer inhoudelijke informatie over wegdekreflectie is er ook de website www.wegdekreflectie.nl.

Tijdens de Infra Relatiedagen 28, 29 en oktober 2014 te Gorinchem neemt wegdekreflectieplein een prominente plaats in. Een twaalftal ondernemers, waaronder steenslagleveranciers, betonproducenten en verlichtingsdeskundigen staan op het plein en geven informatie over wegdekreflectie. Daarnaast zijn er een zestal lezingen door overheid (energieakkoord), aannemers (asfalteurs) en adviesbureaus.

Werkgroep Wegdekreflectie

In de Werkgroep Wegdekreflectie zijn zowel de marktpartijen als de opdrachtgevers vertegenwoordigd. Het is een samenwerkingsverband tussen overheden, leveranciers, aannemers en adviesbureaus.De Werkgroep Wegdekreflectie gaat m.i.v. 1 november 2014 verder werken aan de totstandkoming van een publicatie over toepassing van wegdekreflectie in nauwe samenwerking met het CROW (het kennisinstituut op het gebied van infrastructuur, openbare ruimte, verkeer en vervoer). Met deze richtlijn wordt het voor opdrachtgevers, adviseurs en aannemers mogelijk om verwachtingspatroon en realisatie op een eenduidige en praktische wijze op elkaar af te stemmen. Op deze manier kan de opdrachtgever in haar uitvraag naar de markt bij aanbesteding duidelijk omschrijven aan welke eisen de wegdekreflectie, al dan niet in relatie tot openbare verlichting, moet voldoen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rotim Steenbouw bv