Grootste vernieuwingstrein Europa weer aan het werk

Foto: Ivo Ketelaar

ProRail en aannemer BAM zetten vanaf zaterdag de grootste vernieuwingstrein van Europa in om over een lengte van 11 kilometer spoor te vernieuwen. De trein zelf is een kilometer lang en vernieuwt ballast (het grind tussen het spoor) en duizenden dwarsliggers ineens. Het spoor wordt zo betrouwbaarder en veiliger.

Om de hinder voor reizigers zoveel mogelijk te beperken, worden ook andere werkzaamheden tegelijk uitgevoerd. Zo vindt er groot onderhoud plaats aan vijf wissels, wordt het perron van station Steenwijk aangepast, krijgt een overweg nieuwe spoorstaven en wordt er aan de bovenleiding gewerkt op het hele traject.

Cijfers

In totaal worden door de machine die van aannemer Swietelsky is, komende negen dagen 20.000 dwarsliggers en 21 miljoen kilo ballast vervangen. Handmatig zullen spoorwerkers 70.000 spoorstaafbevestigingen vernieuwen. Aangezien het spoor er straks weer steviger in ligt, zorgt dat voor een soepeler reis. Afhankelijk van het gebruik, gaat het spoor weer tot dertig jaar mee.

Planning

Dit jaar zal in totaal over 23 kilometer spoor worden vernieuwd. Vanaf zaterdag wordt negen dagen lang vooral tussen Meppel en Wolvega gewerkt. In augustus volgt nog een weekend en in de herfstvakantie wordt opnieuw negen dagen gewerkt vooral tussen Wolvega en Heerenveen. In overleg met de vervoerders zijn deze perioden vastgesteld. Daarbij woog de mogelijkheid voor een goed alternatief vervoer voor reizigers zwaar mee, evenals het feit dat er dan minder reizigers zijn door de vakantietijd en praktische haalbaarheid van de werkzaamheden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail