Werk in Arnhemse uiterwaarden gegund

Foto: Ivo Ketelaar

Aannemerscombinatie GMB Civiel-Van Oord gaat van Stadsblokken-Meinerswijk Arnhems wilde achtertuin maken. Voor het werk dat Europees en niet-openbaar is aanbesteed waren zes aannemerscombinaties in de race. Rijkswaterstaat heeft de aanbiedingen beoordeeld op prijs en kwaliteit. De aannemer start nog voor de zomer met veldonderzoek zodat na de zomer de schop de grond in kan. Stadsblokken-Meinerswijk wordt één van de grootste stadsuiterwaardenparken van Europa. Rijkswaterstaat, provincie Gelderland en gemeente Arnhem zetten zich in dit project samen in voor veiligheid, natuur, recreatie en cultuurhistorie.

GMB Civiel-Van Oord heeft niet alleen gewonnen op prijs, maar ook omdat ze snel starten met archeologisch onderzoek en opsporen en eventueel ontmantelen van niet gesprongen explosieven. Dit beperkt de kans op vertraging in het werk. Daarnaast zorgen ze dat het karakter van de John Frostbrug intact blijft en de stabiliteit van het rijksmonument niet in gevaar komt. Ook gaan ze slim om met grond die vrijkomt in het gebied. En, zeer belangrijk: ze hebben oor en oog voor de omgeving. Amélie Strens van Rijkswaterstaat: ‘We zochten een aannemer die veel waarde hecht aan contact met bewoners en gebruikers van het gebied. De combinatie GMB Civiel-Van Oord heeft in de Overdiepse Polder van Ruimte voor de Rivier bewezen hier veel ervaring in te hebben. In Arnhem gaat de combinatie regelmatig excursies in het gebied en presentaties verzorgen. Ze houden de omgeving goed op de hoogte van de ontwikkelingen. Daar zijn we blij mee. De aannemerscombinatie won in 2012 voor haar rol in de Overdiepse Polder de Waterinnovatieprijs in de categorie Belangenorganisaties & Particuliere Initiatieven.’

Ruimte voor de Rivier in Meinerswijk

GMB Civiel-Van Oord voert voor Rijkswaterstaat het Ruimte voor de Rivierproject Uiterwaardvergraving Meinerswijk uit. Dit werk bestaat uit: het afgraven van twee geulen (een met natuurvriendelijke oevers onder de John Frostbrug, en een nabij de Plas van Bruil), het aanpassen van twee pijlers van de John Frostbrug, het afgraven van de zomerkade bij de Plas van Bruil en het aanleggen van een instroomdrempel. Op de instroomdrempel komt een fietspad dat door de hulpdiensten kan worden gebruikt ingeval van een calamiteit. Door de vergraving krijgen de uiterwaarden een natuurlijker aanzien en de rivier meer ruimte. De waterstand van de Nederrijn daalt hierdoor bij hoogwater met 7 centimeter.

Goedkoop, efficiënt en minder overlast

De vergraving van de uiterwaarden wordt gecombineerd met het verhogen van de landschappelijke en natuurlijke kwaliteit van het gebied. Rijkswaterstaat legt meteen een netwerk van wandel- en fietspaden aan. Het combineren van de werkzaamheden is goedkoper, efficiënter en beperkt de overlast. De aannemer is toch al in het gebied aan de slag. Door de paden wordt het gebied beter toegankelijk en aangesloten op recreatieve routes in de provincie Gelderland. De nieuwe natuur in Stadsblokken-Meinerswijk (PDF, 529,4 Kb) vormt een schakel tussen park Lingezegen en park Sonsbeek. Een vissteiger en trekpontje completeren de recreatieve voorzieningen. De cultuurhistorische betekenis van het gebied, waar verdedigingslinies lagen in de Romeinse tijd tot in de periode van de Koude Oorlog, wordt door de gemeente zichtbaar gemaakt. Stadsblokken-Meinerswijk wordt Arnhems wilde achtertuin.

Kennismaken met de aannemer

Medio mei houdt Rijkswaterstaat een informatieavond om de aannemer aan de stad voor te stellen. Tijdens deze bijeenkomst presenteert de aannemerscombinatie de planning en aanpak van het werk en de contactgegevens. Zodat bewoners en gebruikers van het gebied zich kunnen melden met vragen, klachten en opmerkingen.

Ruimte voor de Rivier

Uiterwaardvergraving Meinerswijk is één van de ruim 30 projecten die samen Ruimte voor de Rivier vormen. Een programma dat de rivier op ruim 30 plaatsen meer ruimte geeft met als doel droge voeten voor de 2 – 4 miljoen mensen die wonen en werken in het rivierengebied. Daarnaast biedt het programma ruimte voor natuur en recreatie. Rijkswaterstaat moet in 2015 klaar zijn met de uiterwaardvergraving.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Programmadirectie Ruimte voor de rivier