A2 bij Best: aanleg eerste duurzame asfalt

asfalt wegen belijning

Rijkswaterstaat en Heijmans passen op de A2 bij Best een nieuwe vorm van duurzaam asfalt toe. Het is voor het eerst dat dit asfalt op rijkswegen wordt ingezet. De aanleg van een testvak vier kilometer lang start op dinsdag 20 november start.

Door een uniek productieproces wordt asfalt verwerkt bij een lagere temperatuur, waardoor tot 25% energiereductie kan worden bereikt. De methode maakt het ook mogelijk oud asfalt opnieuw te gebruiken.

Na geslaagde proeven op gemeentelijk wegen wordt het Greenway LE asfalt voor het eerst gebruikt als onderlaag op een autosnelweg. Vanaf volgende week leggen Rijkswaterstaat en Heijmans een testvak van ruim vier kilometer aan op de A2 tussen ’s-Hertogenbosch en Eindhoven op een vluchtstrook ten noorden van Best-West.

Eerder al werd een testvak aangelegd onder een rijstrook op de A65 bij Vught. Na een jaar moet blijken of dit asfalt ook geschikt is als duurzame onderlaag voor alle rijkswegen.

Duurzaam asfalt: Greenway LE

Greenway LE is duurzaam asfalt, ontwikkeld door aannemer Heijmans. Door een innovatief productieproces van het asfalt wordt het geproduceerd en verwerkt bij een lagere temperatuur (105°C in plaats van 160 °C), waardoor tot 25% energiereductie wordt bereikt.

Dit asfalt is onderscheidend omdat bij deze lagere temperatuur een grote hoeveelheid oud asfalt, tot wel 60%, wordt hergebruikt, zonder aan kwaliteit in te boeten.

Testen in de praktijk

Greenway LE heeft zich al bewezen als onderlaag van gemeentelijke wegen. Komend jaar doet Rijkswaterstaat langs de A2 een aantal tests om te kijken of het asfalt ook aan de eisen voor zwaar belaste rijkswegen voldoet. Hiervoor worden gedurende het jaar monsters afgenomen om te zien hoe het asfalt zich houdt.

Ook wordt gekeken of de energiereductie daadwerkelijk wordt gehaald. Voldoet het Greenway LE aan de kwaliteitseisen? Dan wordt Greenway LE een serieus alternatief voor gewoon asfalt en levert het een bijdrage aan de CO²-reductie die Rijkswaterstaat wil bereiken.

Doelstelling Rijkswaterstaat: duurzaamheid door innovatie

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor droge voeten, voldoende en schoon water en een vlotte en veilige doorstroming over weg en water. Die taak willen we zo goed mogelijk vervullen, met oog voor mens, milieu en maatschappij. Toepassing van duurzaamheid is een vast onderdeel van ons werk geworden.

Daarmee geeft Rijkswaterstaat invulling aan de doelstelling van de Rijksoverheid om zijn eigen CO² uitstoot met 20 procent te verminderen. Uit eigen onderzoek blijkt dat verreweg het grootste gedeelte van de eigen uitstoot van CO² van Rijkswaterstaat gerelateerd is aan de aanleg- en onderhoudprojecten in de grond-, weg- en waterbouw.

Een van manieren om die uitstoot te verminderen is de reductie van energiegebruik door innovatieve maatregelen. Samenwerking met marktpartijen maakt dit mogelijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Dienst Noord-Brabant