ecomobiel biedt uitdagend perspectief op duurzame mobiliteit

emobility elektrisch opladen alfen elektrisch rijden

De grootste en meest complete vakbeurs voor duurzame mobiliteit, ecomobiel 2012, vindt plaats op 9 en 10 oktober 2012 in Ahoy Rotterdam. De beurs wordt op 9 oktober om 11.00 uur officieel geopend door de Minister van Infrastructuur & Milieu, Melanie Schultz van Haegen. De vierde editie van de beurs speelt nog meer in op het strategisch inzetten van duurzame mobiliteit binnen duurzaam ondernemerschap.

Dat laatste geldt niet alleen voor de grote werkgevers, maar ook voor het midden- en kleinbedrijf en ZZP-ers. “Duurzame mobiliteit is niet hip, het is een slimme keuze die voor bedrijven ook nog eens tot aantrekkelijke kostenvoordelen kan leiden, " aldus directeur Gerben Bierbooms van beursorganisator 54Events.

ecomobiel is de enige beurs die zo’n breed scala aan duurzame mobiliteitsoplossingen in één overzichtelijk geheel samenbrengt. Op het programma staan o.a. verschillende vormen van vervoer op alternatieve brandstoffen, mobiliteitsmanagement, (laad-)infrastructuur en verkeersmanagement. "Er is aanbod vanuit zowel de private als publieke sector," vertelt Bierbooms, "Bezoekers kunnen terecht bij deelnemers met innovatieve, slimme en efficiënte producten en diensten. Combineer dat met -gratis toegankelijke- thematische lunchsessies, netwerk events en workshops en je krijgt als bezoekers een uitdagend en inspirerend perspectief op de actualiteit in deze business."

Primeurs op de beursvloer

Diverse merkfabrikanten presenteren zich op ecomobiel. Toyota introduceert met de Prius Plug-in Hybrid de volgende stap na de Full Hybrid technologie. Door de lage CO2-uitstoot van 49 g/km, profiteert de zakelijke rijder van 0% bijtelling. Voor bedrijven en ZZP-ers gelden zeer aantrekkelijke fiscale regelingen. Toyota organiseert tijdens de beurs een aantal workshops over dit onderwerp.Bezoekers van ecomobiel maken bij Renault voor het eerst kennis met de vlotte hatchback Renault ZOË, want het nieuwe model is op de beurs voor het eerst in Nederland te zien. Mercedes-Benz zet zelfs een hele serie primeurs neer, o.a. de B 200 Natural Gas Drive (NGD) en de E 300 BlueTEC HYBRID, de eerste Mercedes-Benz met diesel-hybride-aandrijving. De E 200 NGT BlueEFFICIENCY is speciaal ontwikkeld voor het gebruik van de schoonste fossiele brandstof die er is: Natural Compressed Gas (aardgas). De emissievrije, razendsnelle sportwagen SLS AMG E-CELL is een ware eyecatcher. De B-Klasse F-CELL is een productiemodel met brandstofcel. De Canter Eco Hybrid is de eerste lichte truck met hybride-aandrijving. Nissan presenteert de Nissan Concept Car eNV200. Ook Peugeot, Fiat en PON presenteren zich op de beurs. PON presenteert diverse modellen die op groengas rijden. “Bezoekers krijgen zo een goed beeld van modellen én mogelijkheden.” Evenals in vorige edities richt de beursorganisator een Test & Drive Parcours in voor het zelf testen van auto’s, scooters en e-bikes. Bierbooms: "Zo krijg je meer feeling met de verschillende vervoersmiddelen."

Inhoud en highlights

De beursorganisator hecht veel waarde aan het bieden van een inspirerend inhoudelijk programma rondom het aanbod op de beursvloer. Bierbooms zet de grote thematische sessies op een rij: "Op 9 oktober vindt het Nationaal Debat Smart Work & Mobility plaats, dat ingaat op de effecten van Het Nieuwe Werken en Het Nieuwe Rijden op duurzame mobiliteit. In samenwerking met Heliview wordt op 10 oktober de lunchsessie ‘Mobiliteit van morgen: de beslissende stappen op weg naar duurzaam wagenparkbeheer’ georganiseerd. De Connekt lunchsessie ‘Maasvlakte 2 – de poort naar Europa duurzaam ontsloten’, eveneens op 10 oktober, belicht uitdagingen, kansen en mogelijkheden voor o.a. vervoerders en verladers op de Maasvlakte van de toekomst. " De exposanten organiseren zelf ook een aantal workshops. Oranjewoud, Enexis en Better Place presenteren de resultaten van het project Smart Charging over oplossingen voor intelligent laden in de toekomst.

Enkele highlights op de beursvloer zijn het Groengas Plein, de CEO Exclusive Car Zone, de Truck Zone en het Smart Work & Mobility Plein. Prikkelende innovaties van 12 jonge ondernemers staan bij elkaar in de Rabobank Young Innovator Zone, waaraan de Rabobank Young Innovator Award is gekoppeld

Dag van de Duurzaamheid

De tweede beursdag is tevens de Dag van de Duurzaamheid. Op deze dag opent Prof.Mr.Dr. Jan Peter Balkenende, partner bij Ernst & Young, de beurs en vindt de overhandiging plaats van het Visiedocument Elektrische Mobiliteit aan Urgenda. Het Visiedocument gaat in op de mogelijkheden en kansen van elektrisch personen- en goederenvervoer in de stedelijke omgeving, zowel voor de overheid, het bedrijfsleven en voor de uiteindelijke gebruikers. Het visiedocument presenteert een aanpak voor het creëren van de voorwaarden voor de ontwikkeling van elektrische mobiliteit en bevat tevens een voorzet voor een nationale actieagenda.

Meet & greet

Ook de overheden zijn op ecomobiel breed vertegenwoordigd. Het Ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en AgentschapNL zoeken actief naar innovatieve ideeën en visies van ecomobiel-bezoekers op het thema “Samen naar duurzaam verkeer in 2050”. Zij nodigen uit tot een ‘Meet & Greet’ op de stand, daarbij ondersteund door inspirerende sprekers als b.v. Ruud Koornstra. Van gemeentelijke zijde zijn o.a. de Gemeenten Den Haag en Delft aanwezig. Rotterdam presenteert zich via Stadsregio Rotterdam, de Gemeente Rotterdam en het Rotterdam Climate Initiative (RCI). Rotterdam presenteert samen met Stedin en Eneco de uitkomsten van de grootste proef in Nederland met 75 elektrische voertuigen.

Praktisch

Voor actueel beursnieuws, de online beurscatalogus en het bestellen van kaarten voor gratis toegang: www.ecomobiel.nl. ecomobiel is ook te vinden op Twitter (@ecomobiel) en LinkedIn en heeft een eigen app voor zowel Android als Apple.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Vakbeurs ecomobiel