Met nieuwe regelkraan kan RWS waterafvoer Nederrijn en IJssel bijsturen

Het Nederlandse rivierengebied heeft vanaf vandaag een regelkraan waarmee Rijkswaterstaat bij hoogwater de afvoerverdeling van water over Nederrijn en IJssel kan bijsturen: de Hondsbroeksche Pleij. Deze voormalige uiterwaard ligt op het splitsingspunt van Nederrijn en IJssel bij Arnhem. "Deze regelkraan levert een belangrijke bijdrage aan droge voeten van twee tot vier miljoen bewoners van het rivierengebied, van het IJsselmeergebied in het Noorden tot de delta in het Westen", aldus staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu.

Hondsbroeksche Pleij Het regent steeds vaker en harder, waardoor de rivieren meer water moeten verwerken. Daarom krijgen de rivieren op meer dan 30 plaatsen meer ruimte. Een van die plekken is de Hondsbroeksche Pleij. Rijkswaterstaat heeft daar samen met Waterschap Rijn en IJssel een systeem gebouwd dat een belangrijke bijdrage levert aan droge voeten van mensen in het rivierengebied. Rijkswaterstaat heeft de rivier meer ruimte gegeven door de dijk 150-250 meter landinwaarts te leggen. En een systeem gebouwd waarmee Rijkswaterstaat het rivierwater letterlijk in goede banen kan leiden bij hoogwater. Dit systeem bestaat uit een hoogwatergeul en een regelwerk. Hiermee blijft de vaste afvoerverdeling -2/3 over de Nederrijn, 1/3 over de IJssel – intact. Dit is belangrijk omdat onze dijken hier op berekend zijn. De afvoerverdeling kan veranderen door werkzaamheden aan de rivieren, erosie, sedimentatie en begroeiing langs oevers.

Ruimte voor de Rivier In Nederland hebben we steeds meer kans op overstromingen omdat de rivier steeds minder ruimte heeft. De rivieren liggen ingeklemd tussen steeds hogere dijken, waarachter steeds meer mensen wonen. Tegelijkertijd is de bodem achter de dijken gedaald. Bovendien kent ons klimaat steeds meer extremen. Het regent het vaker en harder, waardoor de rivieren meer water moeten verwerken. Gevolg: stijgende waterstanden en meer kans op overstromingen met grote gevolgen voor mens, dier, infrastructuur en economie. Alleen dijkverhoging is onvoldoende om het toenemende overstromingsgevaar te keren. Daarvoor moet de waterstand omlaag. De regering neemt daarom maatregelen om in de toekomst het rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. Rivieren krijgen op meer dan 30 plaatsen meer ruimte. Deze maatregelen vormen samen het rijksprogramma Ruimte voor de Rivier. Een uniek programma waarin het rijk samen met waterschappen, gemeenten en provincies zorgt voor de veiligheid van vier miljoen Nederlanders. Met als resultaat een veilig en mooi rivierengebied in 2015.

Voor meer informatie: www.ruimtevoorderivier.nl

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W)