Nieuwsbericht | Datum: 08-03-2011Tennet: Vanaf april 2011 congestiemanagement in gebruik

Bron: TennetDoor de groeiende vraag naar transportcapaciteit op de Maasvlakte, kan vanaf medio april voor het eerst congestie op een gedeelte van het landelijke hoogspanningsnet ontstaan. Elektriciteitstransporteur TenneT gaat dan gebruik maken van een landelijk systeem van congestiemanagement, waarmee de schaarse transportcapaciteit wordt verdeeld op het moment dat er te veel productiecapaciteit wordt aangeboden in het desbetreffende gedeelte van het landelijke hoogspanningsnet.

Afgelopen jaren is in een aantal regio's in Nederland een snelgroeiende vraag naar transportcapaciteit ontstaan ten behoeve van productie van elektriciteit. Vooral op drie kustlocaties (Eemshaven, Maasvlakte en Borssele) is er een sterk groeiende vraag naar meer transportcapaciteit, door toegenomen kleinschalige en grootschalige productie-eenheden. TenneT investeert op die plaatsen fors in structurele netuitbreidingen, die vanwege zorgvuldige procedures een aantal jaren in beslag nemen. In de nabije toekomst ontstaat nu en dan de situatie dat producenten in die regio’s meer elektriciteit kunnen leveren aan het hoogspanningsnet dan kan worden getransporteerd, waardoor zogenoemde congestie kan ontstaan. Congestie is vergelijkbaar met filevorming op een snelweg.

Aanpak congestie door marktwerking
Voor het aanpakken van congestie maakt TenneT gebruik van marktwerking in de energiesector door middel van congestiemanagement. Gewijzigde wet- en regelgeving maakt het voor TenneT mogelijk dit systeem in te zetten. Congestiemanagement, vergelijkbaar met de toeritdosering op de snelweg, verdeelt de beperkte transportcapaciteit over de aanvragers en voorkomt dat het landelijke hoogspanningsnet overbelast wordt. In het gebied waar congestie ontstaat, moet de beschikbare capaciteit zo worden verdeeld, dat de veiligheid van het elektriciteitsnet gewaarborgd blijft. Door toepassing van dit systeem kan productie ondanks tijdelijke krapte gewoon worden aangesloten op het net.

Uitbreiding hoogspanningsnet
In Zuid-Holland wordt sinds 2004 gewerkt aan uitbreiding van het net. Recent heeft onder meer de Raad van State positief geoordeeld over de aanleg van een nieuwe hoogspanningsverbinding, die structureel voor uitbreiding van het hoogspanningsnet moet zorgen en zal naar verwachting in de eerste helft van 2013 gereed zijn. Vanaf begin april zal ook een nieuwe hoogspanningsverbinding naar Engeland (BritNed) in gebruik worden genomen Tegelijkertijd worden er al diverse aansluitingen van nieuwe productiecapaciteit op het net gerealiseerd. Afgelopen jaren zijn twee nieuwe centrales in de regio en zijn diverse moderne WKK-installatie bij de tuinders in Westland in gebruik genomen. Verder zijn nog drie centrales in aanbouw, die vanaf 2011 geleidelijk op het net komen.

Het is de eerste keer dat TenneT landelijke congestiemanagement gaat toepassen. Een maatwerkvariant is van december 2008 tot en met juni 2010 succesvol toegepast in het Westland. Daar ontstond op het net krapte door een snelle toename van vermogen door WKK-installaties bij tuinders. Door congestiemanagement konden nieuwe tuinders ondanks tijdelijke krapte op het net worden aangesloten. Inmiddels is daar het net structureel versterkt door investeringen in zowel het regionale als landelijke net.Deel dit artikel:                   

Aan de slag met bronmaatregelen tegen stikstof, Brabant niet op slot
Nieuwsbericht
Transportbedrijven gezocht voor proef met 'bandenspanningsmeetdrempel' snelweg A16
Nieuwsbericht
Wissels verwisseld in Zwolle
Nieuwsbericht
Uitspraak Raad van State project A27/A12 Ring Utrecht
Nieuwsbericht
Nieuw: Boek over Functionele Veiligheid in de machinebouw!
Weblogposting
EIB: Sterke toename werkvoorraad utiliteitsbouw in mei
Nieuwsbericht
800 miljoen extra nodig voor regionale fietsroutes
Nieuwsbericht
Beheersregime chroom-6 opgesteld
Nieuwsbericht
Mega-investering voor Evenementenhal Gorinchem met nieuwe hypermoderne beurshal: Next Level
Nieuwsbericht
Uitval werknemers ondergrondse infrastructuur kost jaarlijks bijna 100 miljoen euro
Nieuwsbericht
Pilz introduceert veilige bewaking van beschermde ruimtes met radartechnologie
Weblogposting
Gemeente Hoorn en ondernemers tekenen open convenant voor sterke regio
Nieuwsbericht
Onderzoek naar bouwen boven het spoor
Nieuwsbericht
Minister Van Nieuwenhuizen: Minder goederenvervoer via de weg
Nieuwsbericht
80 miljoen euro extra voor circulaire economie
Nieuwsbericht
Extra bevoegdheden weginspecteurs: handhaven op vluchtstrook rijden en hoogteoverschrijding bij tunnels
Nieuwsbericht
ProRail test duurzame dwarsliggers
Nieuwsbericht
Nieuwe zwaaikom en aangepaste invaart Zwarte Schaar gereed
Nieuwsbericht
Minister Van Nieuwenhuizen opent verbrede A6 Almere een jaar eerder dan gepland
Nieuwsbericht
Fors hogere kosten klimaatakkoord
Nieuwsbericht
Snellere start treinverkeer na spoorincident
Nieuwsbericht
Groen licht voor tests met zelfrijdende voertuigen op de openbare weg
Nieuwsbericht
Aantal grotere verstoringen op het spoor fors gedaald
Nieuwsbericht


[Banners]


[Events]

[Rotating banners]