Rijkswaterstaat gaat doorstroming A59 Hooipolder verbeteren

rijstroken voor het verkeer richting Utrecht verlengen

Rijkswaterstaat wil dit najaar met een relatief simpele ingreep de filevorming op de A59 voor knooppunt Hooipolder terugbrengen. De aanpassing is erop gericht verkeer komend vanaf knooppunt Zonzeel beter te laten doorstromen. Door de rijstroken voor het verkeer richting Utrecht te verlengen, en een nadere afstelling van de verkeerslichten, zal zowel het verkeer richting Utrecht als Den Bosch beter afgewikkeld worden.

Met deze relatief eenvoudige ingreep zullen de files op de A59 later beginnen, eerder ophouden en minder lang zijn dan nu het geval is. Hiermee wordt naar verwachting een betere doorstroming bereikt. De aanpassing maakt onderdeel uit van Fileproof, een Rijksprogramma gericht op de korte termijnaanpak van files. Resultaat van de aanpak is een kortere reistijd en een verbetering van de doorstroming en bereikbaarheid. De aanpassing maakt geen onderdeel uit van de lopende planstudie naar verbreding van de gehele A27 tussen Hooipolder en Utrecht.

Gevolgen voor onderliggend wegennet
De verlenging van de rijstroken richting Utrecht brengen een wijziging in de verkeerssituatie met zich mee. Het verkeer uit Raamsdonksveer en Oosterhout-Noord, dat nu de A59 opgaat via de Oosterhoutseweg (oprit bij de watertoren, nr 34) richting Waalwijk/’s-Hertogenbosch en Breda kan na de werkzaamheden niet meer de A27 richting Utrecht bereiken. Dit verkeer zal voortaan gebruik moeten maken van de aansluiting Oosterhout (nr 33) naar de A59 richting Utrecht of aansluiting Geertruidenberg (nr 20) naar de A27 richting Utrecht. Het blijft wel mogelijk om in de andere richtingen (’s-Hertogenbosch, Breda) de A59 op te rijden. In de tegengestelde richting verandert er niets.

Informatieavond bewoners Diepenbrockstraat
Maandag 24 januari 2011 organiseert Rijkswaterstaat samen met de gemeente Geertruidenberg een informatieavond voor omwonenden in de buurt van de Diepenbrockstraat. Zij zijn hier per brief over geïnformeerd. Tijdens deze bijeenkomst wordt onder andere ingegaan op de aanpassing van de bestaande geluidswal, als gevolg van de wijziging van de rijbaan in Hooipolder.

De aanpassing in Hooipolder zal naar verwachting komend najaar worden gerealiseerd. De werkzaamheden nemen enkele weken in beslag.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Meer informatie over Fileproof vindt u op Infrasite

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Dienst Noord-Brabant