Langste viaduct in aanbouw in Westrandweg (A5)

indraaien dwarsligger over spoortracé Amsterdam-Sloterdijk-Zaandam

Rijkswaterstaat legt de Westrandweg (A5) aan tussen knooppunt Raasdorp en de A10. Het viaduct dat in de weg komt te liggen is 3,3 km en daarmee het langste landviaduct in Nederland.

In de nacht van maandag 23 augustus 2010 op dinsdag 24 augustus 2010 wordt in ongeveer twee uur tijd een dwarsligger – soort steunbalk – over het spoortracé Amsterdam-Sloterdijk/Zaandam geplaatst. Een kolompijler met daarop de dwarsligger draait in zijn geheel 60 graden over het spoortracé. De pijler en dwarsligger zijn in de afgelopen maanden aan de rand van het spoorwegtracé vervaardigd. De dwarsligger is 27 meter lang en heeft een gewicht van 1 miljoen kilo. Het indraaien van de pijler met dwarsligger is op deze schaal nog niet eerder uitgevoerd. Door gebruik te maken van deze techniek is voorkomen dat tijdens de realisatie van de passage over het spoortracé het treinverkeer tussen Amsterdam-Sloterdijk en Zaandam voor langere tijd gestremd moest worden.

Aanleg viaduct
Het viaduct wordt deels boven de bestaande Basisweg in Amsterdam aangelegd. Vanaf september 2009 zijn de heiwerkzaamheden voor 85 steunpunten van het viaduct gestart. Tussen iedere twee horizontale dwarsliggers worden tien betonliggers gelegd, variërend in lengte van 40 tot 45 meter. Met een speciale kraan (Launcher Gantry) worden de liggers aangebracht. Door deze werkmethode wordt het wegverkeer op de Basisweg in Amsterdam zo min mogelijk gehinderd tijdens de werkzaamheden.

Noodzaak aanleg Tweede Coentunnel/Westrandweg
Met de aanleg van de Tweede Coentunnel en de nieuwe Westrandweg (A5) zorgt Rijkswaterstaat voor een betere bereikbaarheid van de Noordelijke Randstad en een betere ontsluiting van het Westelijk havengebied van Amsterdam. Kenmerkend voor de Westrandweg is de 3,3 kilometer lange viaduct. De A10 West wordt verbreed om een goede doorstroming te bevorderen van en naar de Coentunnel. Daarnaast wordt de A8 verbreed en wordt het Coenplein aangepast. Nadat de Tweede Coentunnel en de Westrandweg in 2012 gereed zijn, wordt de huidige Coentunnel gerenoveerd. Eind 2013 wordt het volledige tracé opengesteld voor het verkeer.

Informatiecentrum Tweede Coentunnel/Westrandweg
Het Informatiecentrum Tweede Coentunnel is iedere woensdag- en vrijdagmiddag geopend van 12.30 tot 16.30 uur en is te vinden aan de Westpoortweg 22 in Amsterdam. Meer informatie over het project Tweede Coentunnel/Westrandweg is ook te vinden op www.rijkswaterstaat.nl/tweedecoentunnel

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Directie Noord-Holland