Keurmerk bewuste bouwers voor HanzaRailTeam

aandacht voor omgeving, medewerkers en milieu

Het HanzaRailTeam, een combinatie van VolkerRail, Strukton Rail, ARCADIS en Alstom, heeft op 6 juli 2010 het keurmerk Bewuste Bouwers behaald. Hiermee toont het HanzaRailTeam aan dat het met aandacht voor omgeving, medewerkers en milieu te werk gaat. “De inspecteurs van de Stichting Bewuste Bouwers waren vooral onder de indruk van hoe wij Duurzaam Bouwen in de praktijk brengen en hoe wij omgaan met veiligheid”, vertelt Martin de Weijze, projectdirecteur van het HanzaRailTeam.

In maart 2010 is het HanzaRailTeam gestart met de realisatie van de Hanzelijn. Sinds die tijd zijn concrete maatregelen getroffen om het duurzaam bouwen concreet te maken. De maatregelen zijn zeer divers. Voorbeelden zijn het gebruik van stalen rijplaten op de baan (minder brandstofverbruik vrachtauto’s), het gebruik van milieuvriendelijke smeerolie (bio-smeermiddelen), hergebruik van regenwater bij de voorbouwlocatie/bouwkeet en het toepassen van wisselverwarming op aardwarmte. Verder worden medewerkers actief gestimuleerd om minder autokilometers te maken. Dat laatste gebeurt onder andere door carpoolen, thuiswerken, videoconferencing en overnachten op locatie.

Aan iedere maatregel is een zogenaamde Key Performance Indicator (KPI) gekoppeld, waaraan het HanzaRailTeam wil hebben voldaan als het project is afgerond. De KPI’s zijn voor iedereen inzichtelijk – voor de opdrachtgever, de medewerkers en de onderaannemers. Voor carpoolen is de KPI bijvoorbeeld 225.000 uitgespaarde kilometers gedurende de hele realisatie. Alle maatregelen die resulteren in lagere CO2-uitstoot worden gedurende de realisatie gemonitord. De medewerkers krijgen elke maand een enquête waarmee zij hun mobiliteitsgedrag in kaart brengen.

Over HanzaRailTeam
Het HanzaRailTeam is een combinatie van VolkerRail, Strukton Rail, ARCADIS en Alstom. Deze combinatie bouwt in opdracht van ProRail 45 kilometer van het ‘spoorse gedeelte’ van de in totaal 50 kilometer lange Hanzelijn. Het HanzaRailTeam staat voor ‘Duurzaam Verbinden’ en biedt duurzame oplossingen langs de lijn en tijdens de bouw. Daarmee draagt het HanzaRailTeam bij aan de doelstelling van ProRail om van de Hanzelijn de meest duurzame spoorlijn ooit te bouwen. Eind 2012 is de Hanzelijn gereed en zullen er de eerste reizigerstreinen rijden.

Over de Stichting Bewuste Bouwers
De Stichting Bewuste Bouwer staat voor aandacht voor de omgeving, medewerkers en het milieu, veilig werken. In Engeland ontwikkelde het concept zich de laatste 13 jaar tot een doorslaggevend succes. Initiatiefnemers van het concept in Nederland zijn BAM, Ballast Nedam, Strukton en VolkerWessels. De stichting functioneert geheel onafhankelijk van de initiatiefnemers.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Lancering keurmerk Bewuste Bouwers

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Strukton Groep nv

Keurmerk bewuste bouwers voor HanzaRailTeam | Infrasite