Bureau Angenent en Hurks Beton winnen prijsvraag Renovatie stalen bruggen

Prefab HSB-overlaging winnaar
Rijkswaterstaat reikt half miljoen uit aan winnaar prijsvraag

Rijkswaterstaat reikte 13 oktober 2009 500.000 euro uit aan de winnaar Bureau Angenent met Hurks Beton. Zij dienden gezamenlijk het beste idee in voor het renoveren van stalen bruggen met minder verkeershinder.

Rijkswaterstaat schreef in januari 2009 de innovatieve prijsvraag uit, omdat de komende jaren een aantal vaste stalen bruggen in het hoofdwegennet moet worden gerenoveerd.

Bij de bestaande methode wordt de brug versterkt met zogenoemd Hoge Sterkte Beton (HSB). Maar, om HSB goed uit te voeren, moeten meerdere rijstroken worden afgezet, met de nodige verkeershinder tot gevolg.

Innovatieve meetmethodes
Bureau Angenent diende samen met Hurks Beton een voorstel in waarbij te renoveren bruggen met prefab HSB platen worden versterkt en maakt daarbij gebruik van innovatieve meetmethodes. Op deze wijze is de hinderperiode voor de weggebruiker aanzienlijk te verkorten.

De jury prees het voorstel om de “gedetailleerde uitwerking en de combinatie van innovatieve methodes, zoals prefabricage van HSB en innovatieve meetmethoden. Hiermee wordt de techniek op een hoger niveau geplaatst.”

165 ideeën ingediend en beoordeeld
In totaal werden 165 ideeën ingediend en beoordeeld door een onafhankelijke jury, onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven. De oogst bestond uit technische oplossingen, noviteiten, bijzondere uitvoeringsmethoden en originele logistieke oplossingen.

Uit de 165 ideeën selecteerde de jury de tien meest kansrijke ideeën, die deze zomer verder zijn uitgewerkt. Het leverde onder andere goede ideeën op voor prefabricage, composiet als alternatief voor HSB en flexibele rijstroken.

Meerdere kanshebbers op half miljoen
Door de prijsvraag komt een arsenaal aan mogelijkheden voor Rijkswaterstaat beschikbaar om de hinder bij de renovatie van stalen bruggen zoveel als mogelijk te beperken. Rijkswaterstaat gaat de komende periode onderzoeken of er pilots gedaan kunnen worden met de nieuwe uitvoeringsmethodes. En waar mogelijk gaat Rijkswaterstaat de ideeën ook gebruiken bij andere renovatiewerkzaamheden.

De inzenders van de tien beste ideeën, maken daarom ook nog eens kans op een half miljoen euro als hun idee integraal en binnen vijf jaar toegepast wordt.

De prijsvraag is volgens de aanbestedingsregels verlopen. Omdat de indiener eigenaar van zijn idee of innovatie blijft, kan hij daarvan financieel profiteren. Rijkswaterstaat stimuleert met de prijsvraag niet alleen de innovatiekracht en creativiteit van de markt, maar haalt ook maximaal resultaat voor de weggebruiker. Minder hinder is immers winst voor heel Nederland.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Bekijk de video van het winnende idee op InfraWeblogs

Lees meer over de tien kanshebbende ideeën in de De speech van juryvoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven. De speech is integraal opgenomen in het artikel Prefab HSB-overlaging winnaar prijsvraag Minder verkeershinder bij renovatie stalen bruggen

Lees in Infrasite Nieuws het eerder verschenen bericht 500.000 euro voor beste idee renovatie stalen bruggen

Bezoek ook de Infrasite Special Bruggen en Tunnels

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Dienst Verkeer en Scheepvaart