Klimaatadaptatie centraal bij Nederlandse inzet op Wereld Water Forum 5

Adapt Now! is het thema dat centraal staat bij de Nederlandse inzet tijdens het Wereld Water Forum 5, dat van 16 tot en met 22 maart 2009 gehouden wordt in Istanbul. Met de slogan ‘adapt now!’ vestigt Nederland de aandacht op de urgentie van klimaatadaptatie in de breedste zin van het woord. Niet alleen met betrekking tot technologieën en bouwwerken, maar ook met betrekking tot hoe we leven, wonen en denken. Dat is een uitdaging maar ook een kans. Nederlandse politici, wetenschappers, specialisten en bestuurders laten op het forum locale best practices zien, nieuwe technologieën, solidariteit binnen delta’s, nieuwe manieren van management en samenwerking, rampenbestrijding, het beschermen van natuurlijke bronnen en de waterfootprint theorie.

Het Wereld Water Forum wordt iedere drie jaar gehouden en is de grootste waterconferentie ter wereld. Nederlandse waterexpertise wordt wereldwijd hoog aangeslagen. Daarom heeft Nederland een prominente rol gekregen op het forum. In Nederland gebaseerde organisaties coördineren een aantal thema’s: Het CPWC (Cooperative Programme on Water and Climate) coördineert het topic ‘adapting to climate change’. Wageningen Universiteit speelt een centrale rol in het thema ‘Managing and protecting Water Resources’ en het in Delft gebaseerde ‘Unesco –IHE’ levert belangrijke expertise voor het thema ‘Knowledge and Capacity Building.’ Onderstaand een selectie van de Nederlandse bijdrage in Istanbul.

Aquaterra statement: ‘Benoem Delta’s als kwetsbare gebieden’
Delta’s zijn ‘hotspots’ op het gebied van milieu en economie. De Verenigde Naties hebben kleine eilandstaten als kwetsbare categorie benoemd. Maar in het licht van klimaatverandering en met het oog op de economische relevantie en bevolkingsdichtheid zijn delta’s net zo kwetsbaar en moeten als zodanig erkend worden. Dat staat in de statement die deelnemers aan de ‘Aquaterra second World Forum on Delta and Coastal Development’ (een high level deltaconferentie die in februari in Nederland werd gehouden) hebben opgesteld. De oproep zal op het Wereld Water Forum officieel aan de internationale gemeenschap worden gedaan.

Managing Disasters: The Trialogue
Hoe zorg je dat er goede verbindingen zijn tussen alle instanties die je nodig hebt om natuurrampen te voorkomen en te bestrijden? Het Nederlandse bedrijf ‘Royal Haskoning’ verzorgt er op het Wereld Water Forum een sessie over. Een ‘trialogue’ is de verbinding tussen overheid, wetenschap en civic society.

Connecting Delta Cities
Nederland is uniek vanwege de belangrijke rol die lokale overheden in watermanagement spelen. Provincies, waterschappen en gemeenten laten in Istanbul voorbeeldprojecten zien. Het combineren van wonen, werken en mobiliteit met adaptatie en milieu in de IJsseldelta bijvoorbeeld (Overijssel). De provincie Zuid Holland laat op het forum de ‘Zandmotor’ zien als voorbeeld van building with nature: klimaatadaptatie door samenwerking met de natuur. Rotterdam presenteert op het Wereld Water Forum het netwerk ‘Connecting Delta Cities’, een netwerk van deltasteden in de wereld die samen zullen optrekken om kennis te delen op het gebied van klimaatadaptatie. De documentaire ‘connecting Delta Cities’ gaat in premiere op het forum.

Nederland en klimaatadaptatie: Change Magazine
Wat gaat er gebeuren met de Afsluitdijk? Welke rol speelde Nederland in New Orleans? Wonen we straks in drijvende woningen met groene daken? De laatste visie, technologieën en ontwikkelingen op het gebied van klimaatadaptatie zijn opgenomen in een speciale editie van ‘Change Magazine’ , dat op het forum gepresenteerd wordt. De gelegenheidsalliantie ‘Dutch Partners for Water’ (Provincie Zuid en Noord Holland, Brabant, de Unie van Waterschappen, het programma Leven met Water en CPWC) brengt samen het Change Magazine uit.

Hoe bescherm je je ecosystemen en natuurlijke bronnen?
Wageningen Universiteit and Research Centre coördineert een aantal sessies rond bovenstaand onderwerp. De belangrijkste boodschap is dat het beschermen van ecosystemen niet alleen voor het milieu belangrijk is, maar ook voor de economie en het menselijk welzijn. Als we onzorgvuldig omgaan met water, gaan vitale zaken zoals landbouw, drinkwater en visserij achteruit. Een keuze voor landbouw ten koste van ecosystemen, is op de lange termijn desastreus voor diezelfde landbouw. Het beschermen van ecosystemen moet integraal deel uitmaken van ons watermanagement. Een van de uitgenodigde sprekers is de Gouverneur van de Mexicaanse staat Morelos, de heer Marco Antonio Adama Castillo. Hij draagt bij aan een belangrijke discussie die al enige tijd woedt in waterland: kun je boeren betalen voor taken op het gebied van watermanagement? (Green Credits)**

De Unie van Waterschappen: het financieren van watermanagement
Waterschap Roer en Overmaas en de Unie van Waterschappen presenteren op het forum een samenwerkingsverband met de Roemeense regionale water autoriteit Somes-Tisa Water Division. Het project heeft tot doel een basic design voor gedecentraliseerd watermanagement in Roemenie, gebaseerd op Nederlandse kennis. Daarnaast houden de waterschappen samen met het ministerie van Verkeer en Waterstaat een presentatie over de adviezen van de Deltacommissie onder de titel: waiting for things to happen or trying tro be prepared? De Unie van Waterschappen laat bovendien zien hoe de waterschappen bijdragen aan het bereiken van de Millennium Development Goals, daarnaast komt een samenwerkingsverband met een aantal regionale waterinstanties in Zuid Afrika aan bod.**

Vrouwen prominent op het forum
Voor het eerst spelen vrouwen een zeer prominente rol op het forum. Als ‘major group’ organiseren zij een groot aantal events. Het Women for Water Partnership, gebaseerd in Den Haag, speelt daarbij een centrale rol. Doel is te zorgen dat vrouwen een gelijkwaardige stem hebben als het gaat om water en watermanagement . Gebrek aan water treft vrouwen en kinderen vaak het hardst. **

Twitter, Games en Google, gemixt met water en African Reporters
Het Netherlands Water Partnership en de NGO AKVO organiseren op het forum een sessie in samenwerking met Google, Twitter,* *IBM en de gaming industrie. Omdat water hoog op de agenda staat zijn steeds meer partijen buiten de watersector geïnteresseerd in de sector. Dat leidt tot onverwachte, nieuwe verbanden. IBM bijvoorbeeld, streek in Nederland neer met een ‘centre of excellence’ op het gebied van water. Om goede voorspellingen te kunnen doen, moet je goede gegevens hebben en deze kunnen analyseren. Dat is het doel van het project ‘Flood Control 2015’, waar IBM inmiddels bij betrokken is. Google biedt nieuwe manieren om kennis uit te wisselen en projecten toegankelijk te maken, oefeningen en educatie worden interessant door de gaming industry. African reporters filmen projecten en maken daarmee resultaten inzichtelijk. Met Twitter wil men bezoekers en buitenstaanders betrekken bij de sessie, die ver over de grenzen van water gaat met de toepasselijke titel: Thinking outside the water box.

‘Science and Governance in the Delta’*.
De gelegenheidsalliantie ‘Dutch Partners for Water’ (Provincie Zuid en Noord Holland, Brabant, de Unie van Waterschappen, het programma Leven met Water en CPWC) presenteert Nederland in een apart evenement. Het accent van het side event ligt op het exposeren van de Nederlandse drive voor internationale samenwerking op het gebied van klimaat en waterbeheer. In korte sessies (catwalk and cartoon talks) presenteert men kennis en wisselt men van gedachten met internationale partners.

Het Waterfootprint Netwerk
Hoeveel water kost een kopje koffie, of een bordje rijst? De universiteit van Twente heeft het in kaart gebracht. Professor Arjen Hoekstra geeft in de sessie ‘Taming Bigfoot’ , gecoördineerd door het European Water Partnership, tekst en uitleg over zijn theorie.

Veerman presenteert rapport op Europese conferentie
Het European Water Partnership heeft zijn wortels in Nederland, maar is inmiddels een onafhankelijke Europese organisatie. Voorafgaand aan het Wereld Water Forum houden zij in Brussel een conferentie waar onder andere Cees Veerman de resultaten van de Deltacommissie aan een Europees publiek presenteert. Een Europees verband op het gebied van watermanagement is belangrijk omdat waterproblematiek in veel gevallen grensoverschrijdend is en de oplossingen dus ook. De resultaten van de conferentie vormen een basis voor de klimaatactiviteiten van het European Water Partnership op het forum. Op het forum bemant het European Water Partnership een Europees paviljoen en coördineert tevens de Europese regionale sessie.

Het Netherlands Water Pavilion
Tijdens het wereld water forum wordt ook een beurs gehouden. Verschillende Nederlandse bedrijven en NGO’s presenteren zich in het Netherlands Water Pavilion. Leonie Jansen lanceert haar nieuwe cd ‘About Water’, een verzameling van nummers die door artiesten uit verschillende werelddelen vertolkt worden. Het Netherlands Water Partnership is gastheer van het paviljoen.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Lees in Infrasite Nieuws Prins van Oranje bij Wereld Water Forum in Istanbul

Lees in Infrasite Nieuws Deltacommissie overhandigt eindadvies SAMEN WERKEN MET WATER

Lees in Infrasite Articles in de samenvatting van het eindadvies en de 12 aanbevelingen van de Deltacommissie

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Netherlands Water Partnership (NWP)