BAM: goed operationeel resultaat 2008; afwaardering goodwill AM

  • Resultaat vóór belastingen en goodwillafwaardering 2008: € 353 miljoen (2007: € 342 miljoen op vergelijkbare basis*)
  • Winstmarge vóór belastingen en goodwillafwaardering: 4,0% (2007: 4,0% op vergelijkbare basis*)
  • Afwaardering goodwill AM: € 100 miljoen
  • Nettoresultaat 2008: € 162 miljoen (2007: € 268 miljoen op vergelijkbare basis*)
  • Dividendvoorstel € 0,50 in contanten per gewoon aandeel (2007: € 0,90)
  • Solide orderportefeuille: € 13,1 miljard ultimo 2008 (€ 13,8 miljard ultimo 2007)

Gang van zaken in 2008
Koninklijke BAM Groep kijkt, ondanks de verslechterde marktomstandigheden, terug op een succesvol jaar. De nettowinst kwam, na een afwaardering van goodwill van € 100 miljoen, uit op € 161,9 miljoen (2007: € 268,3 miljoen op vergelijkbare basis*). Alle sectoren hebben aan de winst bijgedragen. De sectoren Bouw en Infra hebben in het boekjaar hun resultaten verbeterd. Het resultaat in de sector Vastgoed is scherp gedaald. Daarboven resulteerde een lagere koers van het Britse pond in een negatief effect op het nettoresultaat van circa € 13 miljoen.

De omzet (op vergelijkbare basis) is met circa 3,5% toegenomen. Deze omzettoename komt voor 6,4% voort uit autonome groei en voor 1,4% door acquisities. Valutakoersverschillen hebben een negatief effect van 4,3%.

Zoals eerder gemeld, zijn de economische omstandigheden in de vijf thuismarkten (Nederland, Verenigd Koninkrijk, België, Ierland en Duitsland) in hoog tempo verslechterd. De gevolgen van de wereldwijde economische crisis hebben in eerste instantie vooral de vastgoedactiviteiten van de Groep nadelig beïnvloed. De Nederlandse woningmarkt is zwaar getroffen als gevolg van gedaald consumentenvertrouwen en terughoudendheid van banken bij het verstrekken van hypotheken. De woningverkopen uit eigen ontwikkeling van de Groep zijn hierdoor sterk teruggelopen. In het Verenigd Koninkrijk is de Groep als ontwikkelaar uitsluitend actief in de commercieel-vastgoedmarkt. Ook dit marktsegment is in mineur en nieuwe ontwikkelingsprojecten zijn voorlopig uitgesteld.

In de eerste helft van 2008 was nog sprake van margedruk in vrijwel alle markten waarin BAM opereert, door sterk gestegen inkoopprijzen. In vrijwel alle markten was toen sprake van redelijk gunstige vooruitzichten. Dit marktbeeld is eind 2008 gekanteld. De volumes in de utiliteitsbouwmarkten nemen af door een aanzienlijk lager investeringsniveau van de marktsector. Dit wordt deels gecompenseerd door toename van het volume in de publieke sector, voornamelijk gezondheidszorg en onderwijs. De volumes in de inframarkten blijven vooralsnog op niveau. Dit wordt in vrijwel alle thuismarkten van de Groep eveneens in belangrijk mate gesteund door opdrachten uit de publieke sector. De bouwbranche ondervindt in toenemende mate de gevolgen van
de economische teruggang. Niettemin staat de Groep onder de huidige omstandigheden in alle thuismarkten goed gesteld met een solide orderportefeuille.

De verder verslechterde omstandigheden in de woningmarkt noodzaken de Groep om de goodwill die is betaald bij de acquisitie van AM en haar dochterondernemingen (totaal € 250 miljoen), af te waarderen met € 100 miljoen. Dit laat onverlet dat BAM AM beschouwt als een waardevolle versterking van de Groep die structureel aan het resultaat kan blijven bijdragen.

Verwachting 2009
Koninklijke BAM Groep staat – mede op basis van de omvang en kwaliteit van de orderportefeuille – goed gesteld voor 2009. Echter, gelet op de snelwisselende omstandigheden in alle markten waarin BAM opereert, geeft de Groep op dit moment geen winstprognose. De in 2006 in de strategische agenda voor 2009 gedefinieerde omzet- en winstdoelstellingen zullen in het huidige economische klimaat buiten bereik blijven.

* Exclusief opbrengsten (€ 415 miljoen), resultaat (bruto € 14,1 miljoen; netto € 8,5 miljoen) en boekwinst (€ 72,2 miljoen) uit beeindigde activiteiten.

U vindt het volledige financiele bericht (inclusief resultaten per marktsector en bijlagen) op de website van BAM.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Koninklijke BAM Groep nv