BrabantStad gaat aan de slag met de 1,4 miljard

Alle projecten uiterlijk 2011 van start

De colleges van de vijf Brabantse steden Breda, Eindhoven, Helmond, ’s Hertogenbosch en Tilburg (B5) en de provincie Noord-Brabant hebben op 13 januari 2009 alle projecten die onderdeel zijn van de gezamenlijke investeringsagenda 2008-2012 vastgesteld. De totale investering bedraagt 1,4 miljard. Deze stap in de samenwerking van BrabantStad vloeit direct voort uit het Meerjarenprogramma BrabantStad 2008-2012. De projecten moeten deze bestuursperiode gestart zijn.

De zes partners gaan op korte termijn een veelheid aan projecten in Brabant starten. Deze projecten bestrijken een breed terrein op zowel economisch, ecologisch als sociaal en cultureel gebied. Daarmee beogen de partners in Brabant op tal van beleidsterreinen een versnelling aan te brengen in de beleidsuitvoering. De burgers in Brabant gaan merken en gaan zien dat BrabantStad werkt.

De projecten van de investeringsagenda zetten het meerjarenprogramma BrabantStad van provincie en steden om in resultaat. De provincie draagt 331 miljoen euro bij aan de projecten, de steden samen circa 600 miljoen; voor de overige financiering wordt een bijdrage gevraagd van het Rijk, de Europese Gemeenschap en private partijen. Deze investeringsagenda is opgedeeld in twee tranches. De eerste tranche is in juni 2008 vastgesteld, de tweede tranche op 13 januari 2009.

De projecten worden vóór 2012 gestart. Wat betekent dat een groot aantal doelen uit het provinciale bestuurakkoord Vertrouwen In Brabant door deze samenwerking worden behaald.

Naast projecten per stad (bijlage) is er een viertal projecten waar meer dan één gemeente profijt van heeft:

  • Duurzaam vervoer (€ 1 miljoen, alle 5 gemeenten)
  • Inspirerende Natuurmilieu-educatieprojecten (€ 0,2 miljoen, alle 5 gemeenten)
  • Nationaal landschap Het Groene Woud (€ 2,28 miljoen, vooral Tilburg, Eindhoven en Den Bosch)
  • Aankoop Strijpse Akker (€ 0,35 miljoen, Eindhoven)

Voor deze projecten zal de provincie in het kader van ‘Samen Investeren in Brabant(Stad)’ zelf aan het roer staan.

BrabantStad Culturele Hoofdstad
Met de ambitie ‘BrabantStad: Europese Culturele Hoofdstad 2018’ zetten provincie en steden ook vanaf 2009 weer een flinke stap. Via ‘Samen Investeren in Brabant(Stad)’ geeft de provincie een aanzienlijke financiële impuls aan de steden om projecten op te zetten voor de Culturele Hoofdstad.

Projecten per stad
Breda
Met een provinciale bijdrage van 42 miljoen wordt een impuls gegeven aan de projecten uit de ruimtelijke, sociale en mobiliteitshoek. Zo zal Via Breda de eerder gememoreerde 15 miljoen tegemoet mogen zien. Deze is bestemd voor het project Havenkwartier. Rondom de rivier de Mark en de Belcrumhaven ontstaat hier een uniek woongebied, gericht op het water en in het zicht van de historische binnenstad van Breda. Het project Havenkwartier draagt bij aan een duurzame ontwikkeling als het gaat om de transformatie van binnenstedelijke industriezones.

Tevens wordt geïnvesteerd in aantal spraakmakende culturele evenementen die de komende jaren in Breda georganiseerd gaan worden en de stad op de kaart zullen zetten, zoals Filmfestival Breda, Graphic Design Festival en Breda Photo. Voor het project Bavelse Berg is de provincie bereid om 4 miljoen aan de noodzakelijke investeringen rond de Evenementenhal bij te dragen. Daarnaast zal Breda-Oost ook nog een provinciale impuls tegemoet mogen zien in het kader van het groenblauwe raamwerk Bavel en de Landschappelijke inpassing van de Bavelse Berg. In totaal gaat het dan om ongeveer 7 miljoen euro.

Op het sociaal-maatschappelijke zijn het Centrum voor Jeugd en Gezin, projecten in het kader van de leefbaarheid van wijken en het Veiligheidshuis die op substantiële bijdragen rekenen.

Tenslotte ondersteunt de provincie ook de wens om de Heilige Hartkerk te restaureren en komt daarvoor met een aanvullende 2 miljoen euro.

‘s-Hertogenbosch
In ‘s-Hertogenbosch zijn de lijnen uit het provinciaal bestuursprogramma verknoopt met die uit het eigen gemeentelijke programma. Dat levert een stevige en brede lijst aan concrete projecten op. Samen Investeren biedt de stad vooral een versnelling in de uitvoering van beleid waar de bestuurlijke en maatschappelijke wenselijkheid al jaren van vast staat. Dat was zo bij de eerste tranche en dat is nu weer zo bij de tweede tranche.

Het gaat om voor de stad belangrijke projecten. Voor € 5,5 miljoen wordt geïnvesteerd in restauratie van beeldbepalende monumenten. De historische provinciale hoofdstad een reputatie hoog te houden als het gaat om stedenschoon.

In de aanloop naar het uitbrengen van een bidbook om de nominatie van BrabantStad als Europese culturele hoofdstad 2018 mee te stellen, wordt € 1,5 miljoen vastgelegd voor de versterking van het jaarlijkse zomertheaterfestival De Boulevard en voor het herdenkingsjaar Jeroen Bosch 500 in 2016.

Voor het Food Experience Lab en voor het Food & Health Initiative Brabant is € 0,8 miljoen opgenomen in de tweede tranche. Met deze projecten. Het gaat om innovatieve samenwerkingsprojecten van kennisinstellingen en voedselproducenten.

Een aantal projecten uit de eerste tranche, waaronder de Brabanthallen en jong creatief bedrijvencentrum De Gruijter, zijn ook in de tweede tranche van bijdragen voorzien.
Het Centrum Jeugd en Gezin staat voor € 2,2 miljoen op de lijst en het Expertisecentrum Veiligheid (kennis en opleidingen, verdeeld over drie lectoraten voor € 0,6 miljoen).

Het Bossche gemeentebestuur is van mening dat de krachtenbundeling van provincie en steden tot voorbeeld gesteld kan worden in heel Nederland. Samen Investeren zou ook in Den Haag tot enthousiasme moeten leiden.

Eindhoven
De gemeente Eindhoven ziet “Samen investeren in BrabantStad” als een uitdagende mogelijkheid om een extra impuls te geven aan het ruimtelijke, sociale en economische perspectief van stad én regio en de samenhang daartussen. Door bundeling van krachten via samenwerking in belangrijke programma’s en projecten wordt meer bereikt.

Zo wordt een bijdrage geleverd aan het verbeteren van de bereikbaarheid door cofinanciering van de aanleg van de verlengde Beemdstraat / Meerenakkerweg, een nieuwe aansluiting met onderliggend wegennet op de A2 voor Eindhoven Airport, BeA2 (de innovatiecampus Brainport Eindhoven) en het GDC, de realisering van een ongelijkvloerse kruising Aalsterweg inclusief aanleg HOV-lijn naar de High Tech Campus Eindhoven.

Het culturele klimaat wordt versterkt door bijdragen van de Provincie aan uitgroei van evenementen als GLOW, STRP-festival, Dutch Design Week en de programmering van het Muziekcentrum, het Van Abbemuseum en het Designhuis naar internationaal niveau. Hiermee wordt een belangrijke aanzet gegeven tot de nominatie van BrabantStad tot Culturele Hoofdstad van Europa.

De Internationale School wordt mede mogelijk gemaakt als cruciale vestigingsfactor in de Brainport.

De luchtkwaliteit wordt verbeterd en de opwekking van schone energie wordt gestimuleerd door bijdragen aan biomassacentrales bij het Ottenbad en in Meerhoven.

Het experiment met led-verlichting op Strijp S wordt uitgerold over heel BrabantStad. De ambities met betrekking tot onder andere Strijp S en het Stationsgebied kunnen worden waargemaakt.

Met Provinciale ondersteuning van onder andere het Veiligheidshuis, woonservicezones, de aanpak van de problematiek van zwerfjongeren en vroegtijdige schoolverlaters, wordt ook het sociale klimaat verbeterd. De dienstverlening aan burgers door middel van een glasvezelinfrastructuur en bijpassende diensten op het niveau van BrabantStad wordt aanzienlijk uitgebreid. De bijdrage voor de tweede tranche bedraagt ruim 38 miljoen.

Helmond
In Helmond wordt in totaal voor zo’n 250 miljoen euro geïnvesteerd, waarbij de stad zelf ongeveer 100 miljoen investeert en de provincie ong. € 67,5 miljoen bijdraagt. De overige bijdragen komen van het Rijk, de EU en private investeerders. Er wordt in Helmond stevig geïnvesteerd in ruimtelijke kwaliteit, waarbij met name de kanaal- en spoorzone een impuls krijgen. Uniek daarbij is de link, die gelegd wordt met (herstel van) cultuurhistorie en industrieel erfgoed.

Een duurzame herstructurering van Helmond West en de ontwikkeling van de Groene Peelvallei samen met de gemeente Deurne zijn de projecten die recht doen aan ambities op het terrein van een schoon Brabant.

De ontwikkeling van de High Tech Automotive Campus en de Groene Campus, beiden onderdeel van de Brainportagenda, zorgen voor versteviging van de arbeidsmarkt in Helmond.

Verder wordt de bereikbaarheid van de stad verbeterd door de uitvoering van diverse projecten, waaronder het toepassen van dynamisch verkeersmanagement. Het vergroten van de veiligheid, het voorkomen van vroegtijdige schooluitval en het versterken van bewonersnetwerken zijn belangrijk thema’s in het kader van de sociaal-maatschappelijke agenda van BrabantStad.

Tenslotte wordt de elektronische dienstverlening van de gemeente Helmond nog verder verbeterd en wil de gemeente, samen met Tilburg, meer projecten op een virtuele manier via het internet presenteren.

Tilburg
Vanuit Samen Investeren komt nu in de ’tweede tranche’ € 60 miljoen ten goede aan Tilburg. In totaal krijgen zo’n 30 Tilburgse projecten hiermee extra financiële steun. Hieronder een greep uit de projecten die geld toegekend krijgen. De overige projecten en bedragen, staan vermeld in de bijlage.

Het gebied Moerenburg krijgt (€ 1,8 miljoen) extra geld. Bij de rioolwaterzuivering in Moerenburg kan hiervan o.a. een publieksinformatiepunt worden ingericht. Hier kunnen mensen meer te weten komen over de rioolwaterzuivering, over duurzaamheid en ecologie, maar ook over het Groene Woud. Het Groene Woud is een gebied dat ligt tussen Tilburg. ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven. Moerenburg wordt ook wel de poort naar dit gebied genoemd.

Een ander groot Tilburgs project dat een extra financiële injectie krijgt, is de Spoorzone. € 15 miljoen is bedoeld voor de ondersteuning van de ontwikkelingen in het westelijke deel van de Spoorzone.

Creatieve Economie Veemarktkwartier krijgt € 3 miljoen voor versterking van de kenniseconomie en creatieve bedrijvigheid in het gebied.

€ 1,95 miljoen gaat naar het Huis van de Wereld, dat onlangs is geopend. Van dit bedrag kunnen extra culturele activiteiten (Meet & (gr)eat) worden georganiseerd voor nieuwkomers in Tilburg. Vluchtelingen uit alle hoeken van de wereld krijgen in het Huis van de Wereld een nieuwe kans. Onder andere door werkervaring op te doen.

De Ideale Connectie krijgt € 6,4 miljoen. O.a. door dit geld kunnen gemeenten in Midden-Brabant het bedrijfsleven steunen om de economische kansen van de regio beter te benutten. De projecten van de Ideale Connectie en Samen Investeren richten zich vooral op de logistiek en de vrije tijdsector.

Besteding middelen op hoofdlijnen 1e en 2e tranche ‘Samen Investeren in Brabant(Stad)’ volgens de programmalijnen Vertrouwen in Brabant
Mooi Brabant € 65,5 mln:
Stationsgebieden en centrumplannen € 60,5 mln
Brabantse Herstructureringsmaatschappij Bedrijventerreinen (BHB) € 5,0 mln
Schoon Brabant € 49,8 mln:
Groene Delta en Groene Woud €14,2 mln
Energie € 9,7 mln
Landschap € 14,1 mln
Overig € 11,8 mln

Dynamisch Brabant € 74,4 mln:
Internationale school/ Leer-werk service centra € 11,9 mln
Culturele Hoofdstad € 21,2 mln
OP-Zuid/ Pieken in de Delta/Maint.Valley € 30,6 mln
Overig € 10,7 mln

Perspectiefrijk Brabant € 38,4 mln:
Centra voor Jeugd en Gezin € 12,4 mln
Leefbaarheid en veiligheid €16,8 mln
Overig 9,2 mln

Bereikbaar Brabant € 69 mln:
A59/ A2 € 15,0 mln
Noord-Oost tangent Tilburg € 15,0 mln
Overige infrastrucurele projecten € 39,0 mln

Verbindend Brabant € 2,7 mln:
Virtuele Brabantstad € 1,0 mln
Dienstverlening en e-overheid € 1,2 mln
Electronische dienstverlening in/voor de regio € 0,5 mln

Overige projecten € 31,6 mln:
Herstructurering fysieke infrastructuur € 24,4 mln
Schoolnet/ Talent factory €3 mln
Leisure boulevard €3,2 mln
Etnisch ondernemersschap € 1,0 mln

Totaal € 331 mln

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht provincie Noord-Brabant

BrabantStad gaat aan de slag met de 1,4 miljard | Infrasite

BrabantStad gaat aan de slag met de 1,4 miljard

Alle projecten uiterlijk 2011 van start

De colleges van de vijf Brabantse steden Breda, Eindhoven, Helmond, ’s Hertogenbosch en Tilburg (B5) en de provincie Noord-Brabant hebben op 13 januari 2009 alle projecten die onderdeel zijn van de gezamenlijke investeringsagenda 2008-2012 vastgesteld. De totale investering bedraagt 1,4 miljard. Deze stap in de samenwerking van BrabantStad vloeit direct voort uit het Meerjarenprogramma BrabantStad 2008-2012. De projecten moeten deze bestuursperiode gestart zijn.

De zes partners gaan op korte termijn een veelheid aan projecten in Brabant starten. Deze projecten bestrijken een breed terrein op zowel economisch, ecologisch als sociaal en cultureel gebied. Daarmee beogen de partners in Brabant op tal van beleidsterreinen een versnelling aan te brengen in de beleidsuitvoering. De burgers in Brabant gaan merken en gaan zien dat BrabantStad werkt.

De projecten van de investeringsagenda zetten het meerjarenprogramma BrabantStad van provincie en steden om in resultaat. De provincie draagt 331 miljoen euro bij aan de projecten, de steden samen circa 600 miljoen; voor de overige financiering wordt een bijdrage gevraagd van het Rijk, de Europese Gemeenschap en private partijen. Deze investeringsagenda is opgedeeld in twee tranches. De eerste tranche is in juni 2008 vastgesteld, de tweede tranche op 13 januari 2009.

De projecten worden vóór 2012 gestart. Wat betekent dat een groot aantal doelen uit het provinciale bestuurakkoord Vertrouwen In Brabant door deze samenwerking worden behaald.

Naast projecten per stad (bijlage) is er een viertal projecten waar meer dan één gemeente profijt van heeft:

  • Duurzaam vervoer (€ 1 miljoen, alle 5 gemeenten)
  • Inspirerende Natuurmilieu-educatieprojecten (€ 0,2 miljoen, alle 5 gemeenten)
  • Nationaal landschap Het Groene Woud (€ 2,28 miljoen, vooral Tilburg, Eindhoven en Den Bosch)
  • Aankoop Strijpse Akker (€ 0,35 miljoen, Eindhoven)

Voor deze projecten zal de provincie in het kader van ‘Samen Investeren in Brabant(Stad)’ zelf aan het roer staan.

BrabantStad Culturele Hoofdstad
Met de ambitie ‘BrabantStad: Europese Culturele Hoofdstad 2018’ zetten provincie en steden ook vanaf 2009 weer een flinke stap. Via ‘Samen Investeren in Brabant(Stad)’ geeft de provincie een aanzienlijke financiële impuls aan de steden om projecten op te zetten voor de Culturele Hoofdstad.

Projecten per stad
Breda
Met een provinciale bijdrage van 42 miljoen wordt een impuls gegeven aan de projecten uit de ruimtelijke, sociale en mobiliteitshoek. Zo zal Via Breda de eerder gememoreerde 15 miljoen tegemoet mogen zien. Deze is bestemd voor het project Havenkwartier. Rondom de rivier de Mark en de Belcrumhaven ontstaat hier een uniek woongebied, gericht op het water en in het zicht van de historische binnenstad van Breda. Het project Havenkwartier draagt bij aan een duurzame ontwikkeling als het gaat om de transformatie van binnenstedelijke industriezones.

Tevens wordt geïnvesteerd in aantal spraakmakende culturele evenementen die de komende jaren in Breda georganiseerd gaan worden en de stad op de kaart zullen zetten, zoals Filmfestival Breda, Graphic Design Festival en Breda Photo. Voor het project Bavelse Berg is de provincie bereid om 4 miljoen aan de noodzakelijke investeringen rond de Evenementenhal bij te dragen. Daarnaast zal Breda-Oost ook nog een provinciale impuls tegemoet mogen zien in het kader van het groenblauwe raamwerk Bavel en de Landschappelijke inpassing van de Bavelse Berg. In totaal gaat het dan om ongeveer 7 miljoen euro.

Op het sociaal-maatschappelijke zijn het Centrum voor Jeugd en Gezin, projecten in het kader van de leefbaarheid van wijken en het Veiligheidshuis die op substantiële bijdragen rekenen.

Tenslotte ondersteunt de provincie ook de wens om de Heilige Hartkerk te restaureren en komt daarvoor met een aanvullende 2 miljoen euro.

‘s-Hertogenbosch
In ‘s-Hertogenbosch zijn de lijnen uit het provinciaal bestuursprogramma verknoopt met die uit het eigen gemeentelijke programma. Dat levert een stevige en brede lijst aan concrete projecten op. Samen Investeren biedt de stad vooral een versnelling in de uitvoering van beleid waar de bestuurlijke en maatschappelijke wenselijkheid al jaren van vast staat. Dat was zo bij de eerste tranche en dat is nu weer zo bij de tweede tranche.

Het gaat om voor de stad belangrijke projecten. Voor € 5,5 miljoen wordt geïnvesteerd in restauratie van beeldbepalende monumenten. De historische provinciale hoofdstad een reputatie hoog te houden als het gaat om stedenschoon.

In de aanloop naar het uitbrengen van een bidbook om de nominatie van BrabantStad als Europese culturele hoofdstad 2018 mee te stellen, wordt € 1,5 miljoen vastgelegd voor de versterking van het jaarlijkse zomertheaterfestival De Boulevard en voor het herdenkingsjaar Jeroen Bosch 500 in 2016.

Voor het Food Experience Lab en voor het Food & Health Initiative Brabant is € 0,8 miljoen opgenomen in de tweede tranche. Met deze projecten. Het gaat om innovatieve samenwerkingsprojecten van kennisinstellingen en voedselproducenten.

Een aantal projecten uit de eerste tranche, waaronder de Brabanthallen en jong creatief bedrijvencentrum De Gruijter, zijn ook in de tweede tranche van bijdragen voorzien.
Het Centrum Jeugd en Gezin staat voor € 2,2 miljoen op de lijst en het Expertisecentrum Veiligheid (kennis en opleidingen, verdeeld over drie lectoraten voor € 0,6 miljoen).

Het Bossche gemeentebestuur is van mening dat de krachtenbundeling van provincie en steden tot voorbeeld gesteld kan worden in heel Nederland. Samen Investeren zou ook in Den Haag tot enthousiasme moeten leiden.

Eindhoven
De gemeente Eindhoven ziet “Samen investeren in BrabantStad” als een uitdagende mogelijkheid om een extra impuls te geven aan het ruimtelijke, sociale en economische perspectief van stad én regio en de samenhang daartussen. Door bundeling van krachten via samenwerking in belangrijke programma’s en projecten wordt meer bereikt.

Zo wordt een bijdrage geleverd aan het verbeteren van de bereikbaarheid door cofinanciering van de aanleg van de verlengde Beemdstraat / Meerenakkerweg, een nieuwe aansluiting met onderliggend wegennet op de A2 voor Eindhoven Airport, BeA2 (de innovatiecampus Brainport Eindhoven) en het GDC, de realisering van een ongelijkvloerse kruising Aalsterweg inclusief aanleg HOV-lijn naar de High Tech Campus Eindhoven.

Het culturele klimaat wordt versterkt door bijdragen van de Provincie aan uitgroei van evenementen als GLOW, STRP-festival, Dutch Design Week en de programmering van het Muziekcentrum, het Van Abbemuseum en het Designhuis naar internationaal niveau. Hiermee wordt een belangrijke aanzet gegeven tot de nominatie van BrabantStad tot Culturele Hoofdstad van Europa.

De Internationale School wordt mede mogelijk gemaakt als cruciale vestigingsfactor in de Brainport.

De luchtkwaliteit wordt verbeterd en de opwekking van schone energie wordt gestimuleerd door bijdragen aan biomassacentrales bij het Ottenbad en in Meerhoven.

Het experiment met led-verlichting op Strijp S wordt uitgerold over heel BrabantStad. De ambities met betrekking tot onder andere Strijp S en het Stationsgebied kunnen worden waargemaakt.

Met Provinciale ondersteuning van onder andere het Veiligheidshuis, woonservicezones, de aanpak van de problematiek van zwerfjongeren en vroegtijdige schoolverlaters, wordt ook het sociale klimaat verbeterd. De dienstverlening aan burgers door middel van een glasvezelinfrastructuur en bijpassende diensten op het niveau van BrabantStad wordt aanzienlijk uitgebreid. De bijdrage voor de tweede tranche bedraagt ruim 38 miljoen.

Helmond
In Helmond wordt in totaal voor zo’n 250 miljoen euro geïnvesteerd, waarbij de stad zelf ongeveer 100 miljoen investeert en de provincie ong. € 67,5 miljoen bijdraagt. De overige bijdragen komen van het Rijk, de EU en private investeerders. Er wordt in Helmond stevig geïnvesteerd in ruimtelijke kwaliteit, waarbij met name de kanaal- en spoorzone een impuls krijgen. Uniek daarbij is de link, die gelegd wordt met (herstel van) cultuurhistorie en industrieel erfgoed.

Een duurzame herstructurering van Helmond West en de ontwikkeling van de Groene Peelvallei samen met de gemeente Deurne zijn de projecten die recht doen aan ambities op het terrein van een schoon Brabant.

De ontwikkeling van de High Tech Automotive Campus en de Groene Campus, beiden onderdeel van de Brainportagenda, zorgen voor versteviging van de arbeidsmarkt in Helmond.

Verder wordt de bereikbaarheid van de stad verbeterd door de uitvoering van diverse projecten, waaronder het toepassen van dynamisch verkeersmanagement. Het vergroten van de veiligheid, het voorkomen van vroegtijdige schooluitval en het versterken van bewonersnetwerken zijn belangrijk thema’s in het kader van de sociaal-maatschappelijke agenda van BrabantStad.

Tenslotte wordt de elektronische dienstverlening van de gemeente Helmond nog verder verbeterd en wil de gemeente, samen met Tilburg, meer projecten op een virtuele manier via het internet presenteren.

Tilburg
Vanuit Samen Investeren komt nu in de ’tweede tranche’ € 60 miljoen ten goede aan Tilburg. In totaal krijgen zo’n 30 Tilburgse projecten hiermee extra financiële steun. Hieronder een greep uit de projecten die geld toegekend krijgen. De overige projecten en bedragen, staan vermeld in de bijlage.

Het gebied Moerenburg krijgt (€ 1,8 miljoen) extra geld. Bij de rioolwaterzuivering in Moerenburg kan hiervan o.a. een publieksinformatiepunt worden ingericht. Hier kunnen mensen meer te weten komen over de rioolwaterzuivering, over duurzaamheid en ecologie, maar ook over het Groene Woud. Het Groene Woud is een gebied dat ligt tussen Tilburg. ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven. Moerenburg wordt ook wel de poort naar dit gebied genoemd.

Een ander groot Tilburgs project dat een extra financiële injectie krijgt, is de Spoorzone. € 15 miljoen is bedoeld voor de ondersteuning van de ontwikkelingen in het westelijke deel van de Spoorzone.

Creatieve Economie Veemarktkwartier krijgt € 3 miljoen voor versterking van de kenniseconomie en creatieve bedrijvigheid in het gebied.

€ 1,95 miljoen gaat naar het Huis van de Wereld, dat onlangs is geopend. Van dit bedrag kunnen extra culturele activiteiten (Meet & (gr)eat) worden georganiseerd voor nieuwkomers in Tilburg. Vluchtelingen uit alle hoeken van de wereld krijgen in het Huis van de Wereld een nieuwe kans. Onder andere door werkervaring op te doen.

De Ideale Connectie krijgt € 6,4 miljoen. O.a. door dit geld kunnen gemeenten in Midden-Brabant het bedrijfsleven steunen om de economische kansen van de regio beter te benutten. De projecten van de Ideale Connectie en Samen Investeren richten zich vooral op de logistiek en de vrije tijdsector.

Besteding middelen op hoofdlijnen 1e en 2e tranche ‘Samen Investeren in Brabant(Stad)’ volgens de programmalijnen Vertrouwen in Brabant
Mooi Brabant € 65,5 mln:
Stationsgebieden en centrumplannen € 60,5 mln
Brabantse Herstructureringsmaatschappij Bedrijventerreinen (BHB) € 5,0 mln
Schoon Brabant € 49,8 mln:
Groene Delta en Groene Woud €14,2 mln
Energie € 9,7 mln
Landschap € 14,1 mln
Overig € 11,8 mln

Dynamisch Brabant € 74,4 mln:
Internationale school/ Leer-werk service centra € 11,9 mln
Culturele Hoofdstad € 21,2 mln
OP-Zuid/ Pieken in de Delta/Maint.Valley € 30,6 mln
Overig € 10,7 mln

Perspectiefrijk Brabant € 38,4 mln:
Centra voor Jeugd en Gezin € 12,4 mln
Leefbaarheid en veiligheid €16,8 mln
Overig 9,2 mln

Bereikbaar Brabant € 69 mln:
A59/ A2 € 15,0 mln
Noord-Oost tangent Tilburg € 15,0 mln
Overige infrastrucurele projecten € 39,0 mln

Verbindend Brabant € 2,7 mln:
Virtuele Brabantstad € 1,0 mln
Dienstverlening en e-overheid € 1,2 mln
Electronische dienstverlening in/voor de regio € 0,5 mln

Overige projecten € 31,6 mln:
Herstructurering fysieke infrastructuur € 24,4 mln
Schoolnet/ Talent factory €3 mln
Leisure boulevard €3,2 mln
Etnisch ondernemersschap € 1,0 mln

Totaal € 331 mln

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht provincie Noord-Brabant