Nieuwsbericht | Datum: 24-11-2008Projectdirectie PMZ evalueert en neemt afscheid
Op dinsdag 18 november 2008 organiseerde Projectdirectie PMZ in de Panoramazaal van het Golden Tulip hotel in Rotterdam een evaluatiebijeenkomst. Met private partijen, rijks- en regionale partners en een deel van het PMZ-team werd informeel gesproken over de 'lessons learned' van PMZ.

De aanwezige private partijen hadden vooral vragen over de redenen van het stopzetten van het project. De minister zal zijn besluit op een later moment nader aan hen toelichten, maar zijn eerste verklaring is dat de benodigde rijksbijdrage te groot is.

De aanwezige publieke partijen benoemden verschillende redenen hiervoor:
  • Het heffen van tol op nieuwe en bestaande infrastructuur, als inkomstenbron voor een sluitende businesscase, is maatschappelijk niet wenselijk gebleken. Met name de risico's voor het dossier Anders Betalen voor Mobiliteit (kilometerheffing) speelden hierbij een rol;
  • Het sturingsmiddel Verkeersmanagement, nodig om doorstroming te realiseren, wil Rijkswaterstaat niet delen met een marktpartij. Vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid voor het totale net vindt Rijkswaterstaat de risico's te groot om dit regionaal te delen met een marktpartij.
Als een private exploitant niet de benodigde middelen (tol en verkeersmanagement) krijgt om doorstroming te realiseren, kan hij ook niet zorgen voor een sluitende businesscase en moet er een rijksbijdrage bij.

Overdracht convenant
De bestuurders Erik van Heijningen (provincie Zuid-Holland) en wethouder Jeannette Baljeu (gemeente Rotterdam) namen deel aan de evaluatie. Voor PMZ was Erik van Heijningen duo-partner van de minister in Randstad Urgent. Jeannette Baljeu neemt deze taak op zich in het kader van project 'Regio Rotterdam en Haven Duurzaam Bereikbaar' (Ruit Rotterdam). Zij gingen nader in op Convenant Mainportcorridor Zuid, waar sinds conferentie Pitsstop PMZ, een jaar geleden, aan gewerkt is door alle betrokken regionale overheden. Erik van Heijningen droeg het dossier van Convenant Mainportcorridor Zuid over aan Jeannette Baljeu. Beide bestuurders spraken de noodzaak uit om de kennis en de lessen van PMZ te benutten in de verkenning rondom de Ruit Rotterdam.

Naast het overdrachtsdossier ontving Jeannette Baljeu van Huub van Zwam een 'smoelenboek' van het PMZ-team, inclusief de belofte dat alle medewerkers van PMZ - die gedeeltelijk al bij andere projecten aan de slag zijn - de komende jaren beschikbaar blijven voor advies.

Kenniscollectie PMZ
Projectdirectie PMZ wil de door haar vergaarde kennis en ervaring actief uitdragen, net als het gedachtegoed van PMZ. Daarom heeft PMZ een digitale 'tool' gemaakt, de Kenniscollectie PMZ. De teamleden hebben - vanuit hun eigen expertise - het gedachtegoed, het proces én de (onderzoeks) resultaten van de afgelopen drie jaar verzameld en ondergebracht in een database. Hiermee kan elke gebruiker door de thema's 'bladeren' (zoals de scope, de marktverkenning of Platform PMZ) of gericht zoeken naar een specifiek document.

Naast het opstellen van deze kenniscollectie heeft het PMZ- team, samen met een groot aantal betrokkenen, verschillende evaluaties uitgevoerd, om de 'lessons learned' van PMZ helder te krijgen. Ook deze evaluaties zijn in de Kenniscollectie PMZ te raadplegen. Eind november ontvangen de interne en externe relaties van PMZ de kenniscollectie op een USB-stick. Aansluitend zal deze op de website van PMZ gepubliceerd worden.

Website blijft in de lucht
De website www.pmz-rws.nl met ruim 10.000 unieke bezoekers een succesvol communicatiemiddel, zal de komende jaren in de lucht blijven. Op de website staat, naast informatie en beeldmateriaal over PMZ, ook een uitgebreid archief van 'kerndocumenten'. De opgedane kennis van PMZ blijft zo toegankelijk voor een breed publiek.

Zoals eerder aangekondigd, houdt PMZ per 1 januari 2009 op te bestaan. De resultaten van PMZ worden deels meegenomen in de MIRT-verkenning Ruit Rotterdam (Randstad Urgent-project 'Regio Rotterdam en Haven Duurzaam Bereikbaar').Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
In Infrasite Projecten vindt u meer informatie over Verkenning Ruit RotterdamDeel dit artikel:                   

ProRail: 'Neem ook reizigerstreinen mee in Europese Green Deal'
Nieuwsbericht
ProRail meet drukte op grote stations met sensoren
Nieuwsbericht
Veenendaal verkozen tot Fietsstad 2020
Nieuwsbericht
Intertraffic Summit & Demonstratie Programma
Weblogposting
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat daagt uit met mobiliteitschallenge
Nieuwsbericht
Van gas- naar energie-infrastructuur in een veranderende markt
Nieuwsbericht
VolkerWessels zoekt collega's voor in de pitstraat tijdens Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix 2020
Weblogposting
25th edition Amsterdam: Let's speed up the mobility transition
Nieuwsbericht
EIB: Orderportefeuilles bouw onveranderd
Nieuwsbericht
Heijmans: sterke stijging resultaat 2019, dividend hervat
Nieuwsbericht
Kabinet stemt in met landelijk verbod varend ontgassen
Nieuwsbericht
New format Intertraffic Awards 2020: new deadline entries 27 February 2020
Nieuwsbericht
Minister Van Nieuwenhuizen bij Zweedse verkeersveiligheidtop
Nieuwsbericht
Slalommen doe je op de piste, niet op de overweg
Nieuwsbericht
Kick-off walstroomproject Landtong Rozenburg voor grootste kraanschepen ter wereld
Nieuwsbericht
Bouw tijdelijke dam voor inspectie én herstel schade stuw Linne; start 24 februari 2020
Nieuwsbericht
Spoorbeheerder ProRail vanaf 2021 zelfstandig bestuursorgaan
Nieuwsbericht
'Buslijnen niet te snel weghalen uit wijken en dorpskernen'
Nieuwsbericht
Amsterdam bereidt zich voor op vaker voorkomend extremer weer
Nieuwsbericht
Soepele samenwerking en beperkte risico's door IPM
Weblogposting
Woningcorporaties: meer flexibele woningen als oplossing voor spoedzoekers
Nieuwsbericht
Ideeën en voorstellen indienen gebied rondom Pannerdensch Kanaal
Nieuwsbericht
Minister Van Nieuwenhuizen en Bonaire tekenen havenconvenant
Nieuwsbericht


[Banners]


[Events]

[Rotating banners]