Miljoenennota is "Flevoland vriendelijk"

Lelystad – De plannen die het kabinet in de Miljoenennota heeft ontvouwd, zijn “Flevoland vriendelijk”. Ze bevestigen de belangrijke positie van Flevoland in ons land en liggen in lijn met het beleid dat onze provincie voert. Dat stelt het college van Gedeputeerde Staten van Flevoland als reactie op de Miljoenennota, die het kabinet heeft gepresenteerd.

Uit de Miljoenennota blijkt dat in 2009 voor Flevoland een aantal belangrijke besluiten moet worden genomen. Zo moeten bijvoorbeeld afspraken gemaakt worden over de schaalsprong van Almere, de positie van luchthaven Lelystad, de toekomst van het Markermeer en het IJmeer, investeringen in duurzaam energiebeleid en in jeugdzorg. Tevredenheid is er over het economisch beleid en een aantal investeringsbeslissingen zoals onlangs voor de jeugdzorg en nu ook voor Oostvaarderswold en het extra geld voor Markermeer IJmeer.

Belangrijke steun in de rug voor onze economie

Het kabinet heeft een voor Flevoland interessante begroting van Economische Zaken gepresenteerd met maatregelen waarmee Flevoland haar arbeidsmarkt kan versterken. De provincie Flevoland staat al jaren aan de top waar het gaat om de economische kracht en groei van het bedrijfsleven. Ook in de Rabo Regio Top 40 over 2007 staat Flevoland weer op de eerste plaats. De economische maatregelen zoals voorgesteld in de Miljoenennota zijn een steun in de rug voor de jonge en snel groeiende bedrijvigheid in Flevoland. De provincie Flevoland heeft zich tot doel gesteld dat er in deze collegeperiode (2007-2011) 25.000 banen bij komen. Deze beoogde groei zal grotendeels van het bedrijfsleven moeten komen.

Greiner: “Wij zijn verheugd over de maatregelen die het kabinet in petto heeft voor het Midden en Klein Bedrijf (MKB), startende ondernemers en innovatieve bedrijven. Het zijn maatregelen die naadloos aansluiten bij de inzet vanuit het provinciale economisch beleid. Met deze maatregelen kan het Flevolands bedrijfsleven versneld vlees op de botten krijgen.” Onze provincie heeft verhoudingsgewijs de meeste starters van Nederland. Daarom zijn we blij met de plannen van het kabinet om zelfstandig ondernemers en snelle groeiers te steunen. Het idee om snel groeiende bedrijven extra te ondersteunen bij hun doorontwikkeling past uitstekend in de Flevolandse context. Een uitgewerkt voorstel om hier actief op in te spelen ligt al klaar”.

Innovatie

Het kabinet gaat de financiële ruimte voor innovatie substantieel verhogen. Onze provincie is een van de meeste innovatieve van Nederland en heeft bevordering van innovatietechnologie hoog in het vaandel staan. De nieuwe innovatieprogramma’s bieden grote kansen voor Flevolandse bedrijven en kennisinstellingen. Zo kunnen onder andere het water- en geomaticacluster profijt hebben van deze maatregelen.

Het kabinet wil ook investeren in de versterking van de agrarische sector. Innovatie en onderwijs zijn daarbij belangrijke pijlers. Het kabinet wil meer leerlingen aantrekken, de doorstroom mbo-hbo bevorderen en het aantal hbo-gediplomeerden in de agrarische sector verhogen. Flevoland heeft een aanzienlijk marktaandeel in het groenonderwijs in Nederland en zal zeker gebruik maken van deze stimuleringsimpuls.

Markermeer/IJmeer

Naast de economische maatregelen is de provincie zeer ingenomen met de € 25 mln. extra voor de natuuropgave Markermeer-IJmeer. Met dit extra geld kan de provincie nu voortvarend aan de slag. We zullen onderzoek doen naar de effectiviteit van de natuurmaatregelen en kunnen met dit geld ook de eerste stappen maken op weg naar de daadwerkelijke verbetering van de natuurkwaliteit in het gebied.

Deltacommissie

De provincie ondersteunt het advies van de Deltacommissie om het waterpeil van het Markermeer en IJmeer los te koppelen van het IJsselmeer. Het Ontwikkelingsperspectief voor deze meren kan daardoor volgens plan worden uitgevoerd. De provincie wil de verhoging van de Houtribdijk aangrijpen om de N23 tussen Lelystad en Enkhuizen te verbreden. Wat betreft de voorgestelde peilverhoging op het IJsselmeer tot maximaal 1,5 meter, benadrukt de provincie de wenselijkheid van en betrokkenheid bij nader onderzoek. Een dergelijke verhoging zou immers tot ingrijpende aanpassingen leiden van dijken, sluizen, bruggen, gemalen en havens.

Jeugdzorg

Het beleid van het ministerie van Jeugd en Gezin sluit ook aan bij dat van de provincie Flevoland: één kind – één plan, verdere verbetering van de aansluiting tussen lokaal jeugdbeleid en provinciale jeugdzorg en duidelijke verantwoordelijkheden. De provincie is verheugd over het extra geld dat beschikbaar komt voor preventie zoals de Centra voor Jeugd en Gezin. Hierdoor wordt de druk op de jeugdzorg verminderd. De miljoenen die het Rijk tot 2010 ter beschikking stelt om meer kinderen in de jeugdzorg te helpen en wachtlijsten weg te werken, zijn hard nodig maar onvoldoende. Gezien de urgentie van de problemen in deze sector, investeren de provincies vergelijkbare bedragen. Flevoland heeft dat in de afgelopen drie jaar ook al gedaan met jaarlijkse bedragen variërend van ruim 2 tot ruim 4 miljoen euro. De jeugdzorginstellingen gaan voor hetzelfde geld meer kinderen helpen. Gedeputeerde Bos: “Met de extra financiële impuls erkent het Rijk in feite dat er de afgelopen jaren structureel te weinig geld is geïnvesteerd in de jeugdzorg”. Die erkenning en het extra geld van het Rijk is voor ons van groot belang”. Samen met de andere provincies gaat Flevoland met het Rijk in debat over de veranderingen in de AWBZ voor begeleiding van kinderen met een verstandelijke beperking of psychiatrische aandoening. Die kunnen leiden tot een groter beroep op jeugdzorg en vragen om compensatie.

Het geld dat beschikbaar komt voor (het aantrekken van) personeel in de (jeugd)zorg, ziet de provincie als bevestiging van de al lopende initiatieven in Flevoland op dit vlak.

Sport

“De ambities van het kabinet op het gebied van sport sluiten volledig aan bij die van ons: verbetering van het top- en breedtesportklimaat, het binnenhalen van grote sportieve evenementen en het daarmee bijdragen aan het Olympisch Vuur in Nederland, aldus gedeputeerde Bos.”Ik verwacht dan ook een positief besluit van het kabinet eind dit jaar voor de volgende fase van het Olympisch Plan 2028, die loopt tot 2016. De provincie wil van harte bijdragen aan die cruciale fase van voorbereiding op een eventuele kandidaatstelling van Nederland voor de Spelen van 2028. Voor onze provincie biedt ‘sport’ ook tal van andere mogelijkheden, met name op het gebied van promotie”.

Oostvaarderswold

Het kabinet maakt 29 miljoen euro vrij voor het versneld realiseren van het OostvaardersWold. Gedeputeeerde Bliek: “Goed dat het kabinet tot deze investeringsimpuls heeft besloten. Daarmee wordt het belang dat het kabinet er aan hecht onderstreept. Het is overigens conform de afspraken die tot nu toe zijn gemaakt met ons en de Tweede Kamer. Vorige week ontving de provincie hierover een brief van de minister van LNV, waarin het belang van het OostvaardersWold door de minister wordt onderstreept.

Duurzaamheid en energie

Het kabinet heeft duurzaamheid, klimaat en energiebeleid hoog in het vaandel. Flevoland heeft dat óók en is zelfs een voorbeeld voor anderen. De hoeveelheid duurzaam opgewekte energie moet in 2013 in Flevoland immers voorzien in minimaal 60% van de totale energiebehoefte (exclusief transport). Windenergie, waar het kabinet groot voorstander van is, draagt in Flevoland voor 90% bij aan deze doelstelling. Bliek: “We zullen met deze wind in de rug ons voordeel doen in het behalen van onze doelstellingen”.

Het kabinet start met investeringen in de Innovatieagenda Energie. Te verwachten is dat de groeiende glastuinbouwsector in Flevoland profijt kan hebben van deze agenda. Met name op het onderdeel ‘De kas als energiebron’.

Infrastructuur

Op het gebied van de infrastructuur komt het kabinet niet met grote nieuwe projecten voor de ontsluiting van Flevoland. “Dat is ook wel logisch,”, aldus gedeputeerde Harry Dijksma, “Vorig jaar was het jaar van de doorbraak op dit terrein. Dit jaar wordt verder gewerkt aan de planvoorbereiding van bijvoorbeeld de verbetering van de A6, A9 en A1 en van de spoorwegverdubbeling richting Randstad.”

Wel maakt hij zich nog zorgen over de onduidelijkheid over de Luchtvaartnota. In de begroting van Verkeer en Waterstaat staat dat in 2008 de Luchtvaartnota verschijnt, in het persbericht 2009. “Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft sterk de neiging beslissingen over luchtvaart, bijvoorbeeld over Lelystad Airport (LA) voor zich uit te schuiven. Snelle besluitvorming over LA is van groot belang voor de werkgelegenheid in onze provincie. Wij zullen dan ook alles doen om de druk op ambtelijk en politiek Den Haag hoog te houden.”

Belastingen

Verder noemt hij de plannen voor een andere manier van het heffen van provinciale belastingen een punt van grote aandacht. Het Rijk wil de mogelijkheden onderzoeken van vervanging van de provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting door een provinciale belasting. In de Miljoenennota staat het plan om opnieuw de opcenten voor lichte, schone en zuinige auto’s te halveren. Gedeputeerde Harry Dijksma: “Uitstekende maatregel, maar het kost ons tonnen en we worden niet gecompenseerd.”

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Deltacommissie overhandigt eindadvies SAMEN WERKEN MET WATER

Lees de samenvatting van het eindadvies en de 12 aanbevelingen van de Deltacommissie in Infrasite Articles

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Flevoland

Miljoenennota is "Flevoland vriendelijk" | Infrasite

Miljoenennota is "Flevoland vriendelijk"

Lelystad – De plannen die het kabinet in de Miljoenennota heeft ontvouwd, zijn “Flevoland vriendelijk”. Ze bevestigen de belangrijke positie van Flevoland in ons land en liggen in lijn met het beleid dat onze provincie voert. Dat stelt het college van Gedeputeerde Staten van Flevoland als reactie op de Miljoenennota, die het kabinet heeft gepresenteerd.

Uit de Miljoenennota blijkt dat in 2009 voor Flevoland een aantal belangrijke besluiten moet worden genomen. Zo moeten bijvoorbeeld afspraken gemaakt worden over de schaalsprong van Almere, de positie van luchthaven Lelystad, de toekomst van het Markermeer en het IJmeer, investeringen in duurzaam energiebeleid en in jeugdzorg. Tevredenheid is er over het economisch beleid en een aantal investeringsbeslissingen zoals onlangs voor de jeugdzorg en nu ook voor Oostvaarderswold en het extra geld voor Markermeer IJmeer.

Belangrijke steun in de rug voor onze economie

Het kabinet heeft een voor Flevoland interessante begroting van Economische Zaken gepresenteerd met maatregelen waarmee Flevoland haar arbeidsmarkt kan versterken. De provincie Flevoland staat al jaren aan de top waar het gaat om de economische kracht en groei van het bedrijfsleven. Ook in de Rabo Regio Top 40 over 2007 staat Flevoland weer op de eerste plaats. De economische maatregelen zoals voorgesteld in de Miljoenennota zijn een steun in de rug voor de jonge en snel groeiende bedrijvigheid in Flevoland. De provincie Flevoland heeft zich tot doel gesteld dat er in deze collegeperiode (2007-2011) 25.000 banen bij komen. Deze beoogde groei zal grotendeels van het bedrijfsleven moeten komen.

Greiner: “Wij zijn verheugd over de maatregelen die het kabinet in petto heeft voor het Midden en Klein Bedrijf (MKB), startende ondernemers en innovatieve bedrijven. Het zijn maatregelen die naadloos aansluiten bij de inzet vanuit het provinciale economisch beleid. Met deze maatregelen kan het Flevolands bedrijfsleven versneld vlees op de botten krijgen.” Onze provincie heeft verhoudingsgewijs de meeste starters van Nederland. Daarom zijn we blij met de plannen van het kabinet om zelfstandig ondernemers en snelle groeiers te steunen. Het idee om snel groeiende bedrijven extra te ondersteunen bij hun doorontwikkeling past uitstekend in de Flevolandse context. Een uitgewerkt voorstel om hier actief op in te spelen ligt al klaar”.

Innovatie

Het kabinet gaat de financiële ruimte voor innovatie substantieel verhogen. Onze provincie is een van de meeste innovatieve van Nederland en heeft bevordering van innovatietechnologie hoog in het vaandel staan. De nieuwe innovatieprogramma’s bieden grote kansen voor Flevolandse bedrijven en kennisinstellingen. Zo kunnen onder andere het water- en geomaticacluster profijt hebben van deze maatregelen.

Het kabinet wil ook investeren in de versterking van de agrarische sector. Innovatie en onderwijs zijn daarbij belangrijke pijlers. Het kabinet wil meer leerlingen aantrekken, de doorstroom mbo-hbo bevorderen en het aantal hbo-gediplomeerden in de agrarische sector verhogen. Flevoland heeft een aanzienlijk marktaandeel in het groenonderwijs in Nederland en zal zeker gebruik maken van deze stimuleringsimpuls.

Markermeer/IJmeer

Naast de economische maatregelen is de provincie zeer ingenomen met de € 25 mln. extra voor de natuuropgave Markermeer-IJmeer. Met dit extra geld kan de provincie nu voortvarend aan de slag. We zullen onderzoek doen naar de effectiviteit van de natuurmaatregelen en kunnen met dit geld ook de eerste stappen maken op weg naar de daadwerkelijke verbetering van de natuurkwaliteit in het gebied.

Deltacommissie

De provincie ondersteunt het advies van de Deltacommissie om het waterpeil van het Markermeer en IJmeer los te koppelen van het IJsselmeer. Het Ontwikkelingsperspectief voor deze meren kan daardoor volgens plan worden uitgevoerd. De provincie wil de verhoging van de Houtribdijk aangrijpen om de N23 tussen Lelystad en Enkhuizen te verbreden. Wat betreft de voorgestelde peilverhoging op het IJsselmeer tot maximaal 1,5 meter, benadrukt de provincie de wenselijkheid van en betrokkenheid bij nader onderzoek. Een dergelijke verhoging zou immers tot ingrijpende aanpassingen leiden van dijken, sluizen, bruggen, gemalen en havens.

Jeugdzorg

Het beleid van het ministerie van Jeugd en Gezin sluit ook aan bij dat van de provincie Flevoland: één kind – één plan, verdere verbetering van de aansluiting tussen lokaal jeugdbeleid en provinciale jeugdzorg en duidelijke verantwoordelijkheden. De provincie is verheugd over het extra geld dat beschikbaar komt voor preventie zoals de Centra voor Jeugd en Gezin. Hierdoor wordt de druk op de jeugdzorg verminderd. De miljoenen die het Rijk tot 2010 ter beschikking stelt om meer kinderen in de jeugdzorg te helpen en wachtlijsten weg te werken, zijn hard nodig maar onvoldoende. Gezien de urgentie van de problemen in deze sector, investeren de provincies vergelijkbare bedragen. Flevoland heeft dat in de afgelopen drie jaar ook al gedaan met jaarlijkse bedragen variërend van ruim 2 tot ruim 4 miljoen euro. De jeugdzorginstellingen gaan voor hetzelfde geld meer kinderen helpen. Gedeputeerde Bos: “Met de extra financiële impuls erkent het Rijk in feite dat er de afgelopen jaren structureel te weinig geld is geïnvesteerd in de jeugdzorg”. Die erkenning en het extra geld van het Rijk is voor ons van groot belang”. Samen met de andere provincies gaat Flevoland met het Rijk in debat over de veranderingen in de AWBZ voor begeleiding van kinderen met een verstandelijke beperking of psychiatrische aandoening. Die kunnen leiden tot een groter beroep op jeugdzorg en vragen om compensatie.

Het geld dat beschikbaar komt voor (het aantrekken van) personeel in de (jeugd)zorg, ziet de provincie als bevestiging van de al lopende initiatieven in Flevoland op dit vlak.

Sport

“De ambities van het kabinet op het gebied van sport sluiten volledig aan bij die van ons: verbetering van het top- en breedtesportklimaat, het binnenhalen van grote sportieve evenementen en het daarmee bijdragen aan het Olympisch Vuur in Nederland, aldus gedeputeerde Bos.”Ik verwacht dan ook een positief besluit van het kabinet eind dit jaar voor de volgende fase van het Olympisch Plan 2028, die loopt tot 2016. De provincie wil van harte bijdragen aan die cruciale fase van voorbereiding op een eventuele kandidaatstelling van Nederland voor de Spelen van 2028. Voor onze provincie biedt ‘sport’ ook tal van andere mogelijkheden, met name op het gebied van promotie”.

Oostvaarderswold

Het kabinet maakt 29 miljoen euro vrij voor het versneld realiseren van het OostvaardersWold. Gedeputeeerde Bliek: “Goed dat het kabinet tot deze investeringsimpuls heeft besloten. Daarmee wordt het belang dat het kabinet er aan hecht onderstreept. Het is overigens conform de afspraken die tot nu toe zijn gemaakt met ons en de Tweede Kamer. Vorige week ontving de provincie hierover een brief van de minister van LNV, waarin het belang van het OostvaardersWold door de minister wordt onderstreept.

Duurzaamheid en energie

Het kabinet heeft duurzaamheid, klimaat en energiebeleid hoog in het vaandel. Flevoland heeft dat óók en is zelfs een voorbeeld voor anderen. De hoeveelheid duurzaam opgewekte energie moet in 2013 in Flevoland immers voorzien in minimaal 60% van de totale energiebehoefte (exclusief transport). Windenergie, waar het kabinet groot voorstander van is, draagt in Flevoland voor 90% bij aan deze doelstelling. Bliek: “We zullen met deze wind in de rug ons voordeel doen in het behalen van onze doelstellingen”.

Het kabinet start met investeringen in de Innovatieagenda Energie. Te verwachten is dat de groeiende glastuinbouwsector in Flevoland profijt kan hebben van deze agenda. Met name op het onderdeel ‘De kas als energiebron’.

Infrastructuur

Op het gebied van de infrastructuur komt het kabinet niet met grote nieuwe projecten voor de ontsluiting van Flevoland. “Dat is ook wel logisch,”, aldus gedeputeerde Harry Dijksma, “Vorig jaar was het jaar van de doorbraak op dit terrein. Dit jaar wordt verder gewerkt aan de planvoorbereiding van bijvoorbeeld de verbetering van de A6, A9 en A1 en van de spoorwegverdubbeling richting Randstad.”

Wel maakt hij zich nog zorgen over de onduidelijkheid over de Luchtvaartnota. In de begroting van Verkeer en Waterstaat staat dat in 2008 de Luchtvaartnota verschijnt, in het persbericht 2009. “Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft sterk de neiging beslissingen over luchtvaart, bijvoorbeeld over Lelystad Airport (LA) voor zich uit te schuiven. Snelle besluitvorming over LA is van groot belang voor de werkgelegenheid in onze provincie. Wij zullen dan ook alles doen om de druk op ambtelijk en politiek Den Haag hoog te houden.”

Belastingen

Verder noemt hij de plannen voor een andere manier van het heffen van provinciale belastingen een punt van grote aandacht. Het Rijk wil de mogelijkheden onderzoeken van vervanging van de provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting door een provinciale belasting. In de Miljoenennota staat het plan om opnieuw de opcenten voor lichte, schone en zuinige auto’s te halveren. Gedeputeerde Harry Dijksma: “Uitstekende maatregel, maar het kost ons tonnen en we worden niet gecompenseerd.”

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Deltacommissie overhandigt eindadvies SAMEN WERKEN MET WATER

Lees de samenvatting van het eindadvies en de 12 aanbevelingen van de Deltacommissie in Infrasite Articles

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Flevoland