Ramp

Wet rampen en zware ongevallen, artikel 1.b ramp of zwaar ongeval: een gebeurtenis…

  1. Waardoor een ernstige verstoring van de openbare veiligheid is ontstaan, waarbij het leven en de gezondheid van vele personen, het milieu of grote materiële belangen in ernstige mate worden bedreigd of zijn geschaad of
  2. Waarbij een gecoördineerde inzet van diensten en organisaties van verschillende disciplines is vereist om de dreiging weg te nemen of de schadelijke gevolgen te beperken.

Een ramp veroorzaakt een ernstige verstoring van de openbare veiligheid. Het gaat meestal om een eenmalige, korte en hevige gebeurtenis op één plek. Een ramp bedreigt of schaadt het leven of de gezondheid van veel mensen. Ook kan een ramp het milieu schaden of grote materiële schade veroorzaken. Rampen vereisen bijna altijd een gecoördineerde inzet van hulpdiensten (politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen, kortweg GHOR). In de Wet rampen en zware ongevallen (Wrzo) is vastgelegd wie waarvoor verantwoordelijk is bij de bestrijding. De burgemeester is opperbevelhebber, hij is verantwoordelijk voor de bestrijding van rampen. Ook roept hij een beleidsteam bij elkaar met vertegenwoordigers van politie, brandweer en medische diensten. Afhankelijk van de ramp kunnen daarin ook anderen aanschuiven, bijvoorbeeld experts van een waterleiding- of elektriciteitsbedrijf of een regionaal inspecteur van de VROM-Inspectie.

Eerste versie van artikel geschreven door: Wim Beukenkamp.

Ramp | Infrasite