Interview met Arthur Klink van IGOV

Foto: R. van Bochove

Interview met Arthur Klink van IGOV, het Inter Gemeentelijk overleg Openbare Verlichting.

Het IGOV Innovatie Platform biedt op Dag van Verkeer & Mobiliteit 2014 de lezing aan ‘100 jaar Onderzoek en Toepassingen in de openbare verlichting. Buitenverlichtingsonderzoek van voor de Industriële Revolutie tot in de tijd van het Internet der Dingen’, gehouden door prof. ir. Wout van Bommel.

1. De lichtbranche manifesteert zich steeds duidelijker naar buiten toe. Wat is de rol van het IGOV hierin?

Goede vraag! Het professionaliseren van de OVL branche en het stimuleren van een groei van de branche naar een volwaardige bedrijfstak OVL is de basis van de oprichting van het IGOV Innovatie Platform. IGOV streeft ernaar om deze ontmoetingsplaats tussen overheid en markt te laten uitgroeien tot een organisatie die de volledige OVL branche vertegenwoordigt en haar belangen behartigt. Van eenmanszaak tot multinational en voor alle overheidsorganisaties moet het vanzelfsprekend zijn om deelnemer van het platform te zijn of worden. Met het publiceren van de visie OVL 2030 hebben we een de beweging in gang gezet door een stip aan de horizon te plaatsen.

2. Onlangs zijn ecologen en de lichtbranche met elkaar in gesprek gegaan. Waarom is dit in gang gezet?

Allereerst omdat milieu en duurzaamheid hoog in het vaandel staan en de OVL daar een voorbeeld functie kan invullen. Maar ook omdat het IGOV partijen bij elkaar brengt. Zo organiseren we ook bijeenkomsten met Netbeheerders, Lichtontwerpers, Fabrikanten, Stedenbouwers, Astrologen, etc.

3. LEDtechnologie heeft verdere innovatie in de lichtbranche geïnitieerd. Wat zal er in de Openbare Verlichting (OVL) over 10 jaar aan huidige innovatie mainstream zijn?

In de visie OVL 2030 gaan we hier diep op in en hebben scenario’s uitgewerkt samen met deskundigen van uiteenlopende disciplines van de OVL markt maar ook met omgevingspsychologen en organisatiedeskundigen. Vanuit de techniek bezien, zal licht op maat en verzoek de standaard zijn. Maar ook multifunctionaliteit en tegelijkertijd verminderen van diversiteit. Vanuit de maatschappelijke kant; de eindgebruiker (lees burger) nog meer centraal.

4. Op de Dag van Verkeer & Mobiliteit 2014 wordt door het IGOV Innovatie Platform de lezing ‘100 jaar Onderzoek en Toepassingen in de openbare verlichting. Buitenverlichtingsonderzoek van voor de Industriële Revolutie tot in de tijd van het Internet der Dingen’ door prof. ir. Wout van Bommel aangeboden. Hoe kan de lichtbranche met behulp van research in de komende decennia het hoofd bieden aan steeds verder onder druk staande prijzen?

Kennis en onderzoek is van het grootste belang om bestaande normen te her-ijken. Nu worden er veel technische oplossingen gemaakt omdat het kan. Na onderzoek wordt duidelijk wat gemaakt moet worden omdat er behoefte aan is. Dat gaat veel opleveren voor de lichtbranche, zowel geld als kwaliteit.

Meer informatie en aanmelden lezing

Lezing 100 jaar Onderzoek en Toepassingen in de openbare verlichting – Buitenverlichtingsonderzoek van voor de Industriële Revolutie tot in de tijd van het Internet der Dingen

Datum lezing

27 november 2014

Plaats

Dag van Verkeer & Mobiliteit 2014

Datum beurs

27 november 2014

Links

IGOV

IGOV Innovatie Platform

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Chequita Ketelaar-Damen, Hoofdredacteur Infrasite