Duurzame Infrastructuur: ‘Er is veel winst te behalen’

Energiebesparing, duurzaam omgaan met grondstoffen en optimale ruimtelijke inpassing. Dat zijn de drie duurzaamheidsthema’s die de infrastructuurmarkt de komende jaren beheersen.

De thema’s bieden volgens de DHV-adviseurs Don de Mello en Douwe van den Wall Bake de grootste kans op succes voor de verduurzaming van onze Nederlandse infrastructuur.

DHV geeft duurzaamheid bewust een expliciete plek in ontwerp, realisatie en onderhoud. “We merken dat overheden en markt dat ook graag willen, maar men is er nog niet over uit welke aanpak ze moeten kiezen. Er is heel veel duurzaamheidswinst te halen door te focussen op de juiste thema’s, te kiezen voor een gestructureerde aanpak en door te vertrouwen op de creativiteit van de markt”, aldus Van den Wall Bake. “Een gestructureerde aanpak gaat volgens ons om te kiezen voor de oplossingsrichtingen die het meeste effect sorteren én om die keuzes integraal en expliciet mee te nemen in de uitvraag van een werk.”

De Mello: “Wil je CO2-uitstoot tijdens de uitvoering als gunningscriterium meenemen, formuleer dan voor het uitvoeringsplan in de uitvraag meetbare, transparante en objectieve criteria. Met onze CO2-footprintmethode kan de meest gunstige oplossing worden gekozen. Tijdens de uitvoering kan dan ook worden gemeten of voldaan is aan de eisen.”

“Geef de markt de ruimte om slimme en duurzame oplossingen te bedenken”, bepleit De Mello. “De totale markt heeft meer denkkracht dan één opdrachtgever. Je zult zien dat er dan veel creativiteit los komt. Door goede samenwerking kun je de beste ideeën ook sneller omzetten in resultaten.”

Info: don.demello@dhv.com

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: DHV, Don de Mello en Douwe van den Wall