Klanttevredenheid belangrijkste business issue voor ingenieursbureaus

Globalisering, vergrijzing en toenemende informatisering zijn enkele, wereldwijd spelende issues die een uitdaging vormen voor de ingenieursmarkt. De ontwikkelingen in de internationale ingenieursbranche zijn de afgelopen jaren redelijk in kaart gebracht. Ook is er een goed beeld van hoe de sector zich verder zal ontwikkelen. Waar echter vrijwel geen onderzoek naar is gedaan, is hoe ingenieursbureaus in Nederland en België de markt zelf zien. Reden voor NLingenieurs en Deltek, leverancier van ERP-software voor ingenieurs om trends en behoeften in deze regio te onderzoeken. In opdracht van Deltek en NLingenieurs ondervroeg Synovate het management van 112 ingenieursbureaus.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft (52 procent) van de ingenieursbureaus klanttevredenheid ziet als belangrijkste business issue. Acquisitie (achttien procent), bezettingsgraad van personeel (vijftien procent) en winstgevendheid van projecten (dertien procent) zijn de andere drie belangrijkste issues. 64 procent van de respondenten verwacht in de komende periode te groeien.

Concurrentie

De kwaliteit van de dienstverlening krijgt mede door de aanschaf van (IT-)systemen een impuls, zo verwachten ingenieursbureaus. Maar liefst 93% van de onderzochte ingenieursbureaus wil investeren in technologie. Samen met creativiteit en innovatie is dit het belangrijkste aspect waarop ze zich willen onderscheiden van de concurrentie. Zeker gezien de recente economische crisis is het voor ingenieursbureaus steeds belangrijker zich te onderscheiden. Daaruit komt indirect ook consolidatie voort, een van de belangrijkste trends in de sector. Door fusies en overnames ontstaan steeds grotere bureaus die een breder marktgebied bestrijken en steeds grotere projecten uitvoeren.

Rapport

De onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd in diverse workshops bij PwC. Een samenvatting van het onderzoek en de belangrijkste workshops zijn vastgelegd in het rapport ‘Trends en behoeften in de ingenieursbranche’. Een papieren versie van het rapport is kosteloos op te vragen via www.deltek.nl/ingenieursrapport.

Themamiddag klanttevredenheid in de Ingenieursbranche

Deltek en NLingenieurs organiseren op 16 november aanstaande in Rotterdam een themamiddag over het belangrijkste issue voor ingenieursbureaus: klanttevredenheid. Opdrachtgevers van de ingenieursbureaus, waaronder Rijkswaterstaat en Port of Rotterdam en branchevereniging NLingenieurs geven deze middag hun visie op dit thema en staan open voor discussie. Voor meer informatie en inschrijven: www.deltek.nl/klanttevredenheid.

Klik hier voor het onderzoek!

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: NLingenieurs en Deltek

Klanttevredenheid belangrijkste business issue voor ingenieursbureaus | Infrasite