Projectbeheersing megaprojecten op schrift gesteld

Op 19 mei 2009 vond de presentatie plaats van het eerste exemplaar van ‘Projectbeheersing in megaprojecten’. De King-publicatie beschrijft de functie en noodzaak van de disipline.

infrasite_insert_image_1
Een handboek mogen we ‘Projectbeheersing in megaprojecten’ niet noemen, zegt hoofdauteur Han van Gelder (programmamanager King). “Dat zou iets te pretentieus zijn. Die term roept het beeld op van een gedetailleerd standaardwerk op het gebied van projectbeheersing is. Dat dekt de lading niet.” Geen handboek dus, maar wat is het dan wel? “Het is een gids, waarin we een beeld schetsen van integrale projectbeheersing in megaprojecten. De werkwijze, de vormgeving, het instrumentarium en, zeker niet onbelangrijk, hoe je alles zo op de rij zet zodat het goed werkt.”

Tips
Het resultaat is 80 pagina’s tips om complexe infrastructurele projecten onder de duim te houden. Het boekje staat niet alleen bol van de basisprincipes en werkwijzen die in elk omvangrijk project kunnen gelden, maar gaat ook in op de achterliggende filosofie en dilemma’s.

Verplichte kost voor de projectmanager, niet in de laatste plaats vanwege de vele praktijkvoorbeelden. Met ‘de praktijk’ is ook direct de grote waarde van de gids benoemd. ‘Projectbeheersing in megaprojecten’ ademt authenticiteit, is een op praktische bevindingen gebaseerd richtsnoer. Geen ondoorgrondelijke theoretische verhandeling, wel een helder opgeschreven verhaal, bruikbaar voor een ieder die ervoor bedankt om het wiel opnieuw uit te vinden en met graagte plaatsneemt op de bagagedrager van de ervaringsdeskundige.

Oorsprong
‘Projectbeheersing in megaprojecten’ vindt z’n oorsprong in de Betuweroute. Of beter gezegd: stoelt op het geroemde Kennisproject Betuweroute, waarin overigens ook King haar wortels heeft. Dit project startte zes jaar geleden met als doelstelling het delen van de ervaringen van het megaproject. Een van de onderdelen was een lezingcyclus over ‘projectbeheersing.’

Projectbeheersings-experts hielden voordrachten over het door de jaren heen voorschrijdende inzicht en de opgedane ervaringen binnen de projectorganisatie. De lezingen werden een geweldig succes. Niet eens omdat het zo wereldschokkend nieuw was, maar wel vanwege de samenhang plus de filosofie. Al met al een goede reden om aanpak, filosofie en dilemma’s te bundelen in een gids, waardoor anderen, net als het publiek dat de lezingen bezocht, van de ervaringen kunnen profiteren.

Auteurs
Van Gelder schreef de gids samen met Theo van Bekkum (oud-directeur Projectbeheersing Betuweroute, nu directeur Financiën en Middelen Noord/Zuidlijn) en Ingrid Koedood (programmaorganisatie King). De oud-journalist, die onder meer carrière maakte in de onderwijswereld, ging in 1999 voor de Betuweroute werken. Hij is van begin af aan betrokken geweest bij het Kennisproject Betuweroute.

Mega- infraprojecten zijn volgens de door de wol geverfde projectbestuurder interessant vanwege de schaalgrootte en de puzzel die het inrichten van de organisatie met zich meebrengt. “Het is de kunst om de complexiteit terug te brengen tot eenvoud. Hoe complex de loop van een project ook is, er gelden altijd een aantal basisprincipes. Het is zaak die vast te houden. Hou het zo simpel en transparant mogelijk.”

Discussie
De bedoeling is van ‘Projectbeheersing in megaprojecten’ is overigens niet alleen het delen van kennis. “We beogen ook een discussie op gang te brengen binnen de doelgroep, waardoor de kennis over integrale projectbeheersing verder wordt ontwikkeld.”

De presentatie vond plaats op 19 mei, om 15.30 uur, in Utrecht. Van Gelder lichtte het boekje toe , dat in een oplage van duizend exemplaren verschijnt, waarna Jan Willem de Haan (projectmanager ProRail-IP – project Havenspoorlijn) het eerste exemplaar uitreikte aan Patrick Buck (Directeur Projecten bij ProRail, oud directeur Realisatie Betuweroute en lid van de Raad van Advies van King) en aan Theo van Bekkum.

Meer informatie
Via de website van King kunt u het boekje downloaden en/of bestellen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Programmabureau Kennis in het groot (King)