Ontwerpproject Kardinge draagt bij aan verbetering Civil 3D

Werken met 3D-toepassingen in ruimtelijke projecten is voor Oranjewoud vanzelfsprekend. We leven in een driedimensionale wereld, dus in het proces van haalbaarheid, inpassing en maakbaarheid is 3D een vast gegeven. Oranjewoud gebruikte daarbij de beta versie van AutoCAD Civil 3D voor het ontwerp van knooppunt Kardinge, de ontsluiting van de Oostelijke Ringweg in Groningen. En passant droeg het project bij aan verbeteringen in het nieuwste Civil 3D programma.

infrasite_insert_image_1
De verbetering van de Oostelijke Ringweg (N46) had landelijk gezien tot voor kort geen prioriteit. De rijksweg is per 2007 overgedragen aan de provincie Groningen, samen met een som geld van het Rijk om de weg te kunnen reconstrueren en te onderhouden. Afgesproken is dat de Groningen in de periode 2010-2020 alle kruisingen op de Oostelijke Ringweg ongelijkvloers maakt. De provincie heeft vervolgens Oranjewoud opdracht gegeven knooppunt Kardinge in 3D te ontwerpen.

Dimensioneren
Knooppunt Kardinge betreft een ongelijkvloerse kruising van autoverkeer met een busbaan, fietspaden, rotonde en diverse aansluitingen op de bestaande infrastructuur. Oranjewoud koos bij het ontwerp voor de nieuwste bèta versie van Civil 3D 2010. Grootste voordelen: een beter inzicht en een dynamische koppeling van ontwerp- en productietekeningen, dus meer snelheid en zorgvuldigheid. Bovendien minimaliseert het werken met 3D handmatige bewerkingen door de dynamische objecttechnologie. Oranjewoud heeft bij het ontwerp de busbaan en het bijbehorende kunstwerk dermate gedimensioneerd dat dit deel later tot trambaan kan worden omgebouwd.

Gold Bèta Test
Oranjewoud heeft het ontwerp van knooppunt Kardinge gerealiseerd binnen het zogenoemde Gold Bèta Test Project van AutoDesk, waarvoor het advies- en ingenieursbureau als enige organisatie buiten Noord-Amerika was uitgenodigd. Uniek, zeker als je bedenkt dat Oranjewoud hiervoor speciaal een 24×7 ondersteuning kreeg van AutoDesk binnen de Europese tijdzone. Door de kennis van het Nederlandse wegontwerp te combineren met de ruime Civil 3D-ervaring, kon Oranjewoud een groot aantal verbeteringen aandragen voor het programma. Waardevol voor AutoDesk, want vooral de tools voor het horizontaal en verticaal alignement moeten beter aansluiten op de manier waarop we in Europa ontwerpen. De samenwerking was zo succesvol dat AutoDesk Oranjewoud wederom heeft gevraagd voor het testen van de 2011 versie van het programma.

Meer informatie: Richard de Nier, (036) 530 84 65 of richard.denier@oranjewoud.nl

infrasite_insert_image_2

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Oranjewoud, Richard de Nier