De uitgangspunten voor de WION: Veiligheid bevorderen, economische schade terugdringen

infrasite_insert_image_1
Op 1 oktober 2008 is de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION) in werking getreden. Deze wet moet het aantal graafschades aan kabels en leidingen in Nederland terugdringen. Plannen voor de wet ontstonden na artikelen in het NRC in 2003 en de enorme gasexplosie in België in 2004, waarbij twintig mensen omkwamen. Er werden Kamervragen gesteld en het Ministerie van Economische Zaken nam het initiatief tot de WION, beter bekend als de ‘grondroerdersregeling’.

Veiligheid
De Nederlandse bodem ligt vol met kabels en leidingen. Graafwerkzaamheden veroorzaken regelmatig schade. Schade die kan leiden tot leveringsonderbrekingen, economische schade, milieuschade of persoonlijk letsel.
Het doel van de wet is om graafschade te voorkomen en de veiligheid van de graver en de directe omgeving te bevorderen. Een goede manier om dat te bewerkstelligen is om netbeheerders hun belangen te laten registreren in een belangendatabase. Het logische gevolg daarvan is het verplicht stellen van de graafmelding voor alle ’mechanische grondroeringen’. Zo kan – met de door de netbeheerders aangeboden informatie over de ligging van kabels en leidingen – zorgvuldiger en veiliger gegraven worden.
Was een graafmelding eerder op basis van vrijwilligheid, vanaf 1 oktober 2008 is het een verplichting.

Kadaster als intermediair
Het Kadaster is door het Ministerie van Economische Zaken aangewezen als uitvoerende dienst. Als intermediair regelt het Kadaster vanaf 1 oktober 2008 de informatie-uitwisseling over kabels en leidingen tussen netbeheerders en gravers. Het Kadaster neemt deze taak over van het Kabels en Leidingen Informatie Centrum (KLIC). De keuze van het Ministerie van Economische Zaken voor het Kadaster als intermediair is gebaseerd op de onafhankelijkheid van de organisatie, de deskundigheid op het gebied van informatieverstrekking en het beheer van geo-informatie. Een taak als intermediair in de ondergrond sluit daar goed op aan.

KLIC
In 1989 werd KLIC opgericht. Het doel van KLIC was tweeledig: het terugdringen van het aantal graafschades en het verzorgen van de informatie-uitwisseling tussen grondroerders en netbeheerders. Tot de komst van de WION werd op basis van vrijwilligheid een graafmelding gedaan. Vanaf 1 oktober 2008 is het een wettelijke verplichting. Om de kennis en kunde van KLIC te behouden is ervoor gekozen KLIC onder te brengen bij het Kadaster. Vanaf 1 oktober vormt KLIC dan ook een onderdeel van de afdeling Geo-informatie van het Kadaster.

Gefaseerde invoering
Het Ministerie van Economische Zaken heeft gekozen voor een gefaseerde invoering van de WION. In de periode 1 juli tot 1 oktober 2008 kregen netbeheerders en grondroerders de tijd zich aan te melden bij het Kadaster. Netbeheerders lieten hun ‘belangen’ (het gebied waarin hun kabels en leidingen liggen) registreren. Grondroerders konden zich in deze periode aanmelden bij het Kadaster om vanaf 1 oktober 2008 de verplichte graafmelding te kunnen doen bij het Kadaster.

Sinds 1 oktober 2008 is de ‘overgangsfase’ in werking getreden. In deze overgangsfase worden de kabel- en leidingentekeningen als vanouds rechtstreeks door de netbeheerder per post, fax of mail naar de grondroerder gestuurd.
Uiteindelijk zal de informatie-uitwisseling geheel elektronisch plaatsvinden. Het Kadaster heeft hiervoor het systeem ‘Klic-online’ ontwikkeld. Met dit systeem kan de netbeheerder zijn informatie elektronisch via het Kadaster aan de aanvrager beschikbaar stellen. De elektronische fase zal naar verwachting één jaar na 1 oktober 2008 in werking treden.

Meer weten?
Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen over de gevolgen van de WION voor u? Meer informatie over de wettelijke verplichtingen van de grondroerdersregeling kunt u lezen op de site van het Ministerie van Economische Zaken. Meer informatie over Klic-online, concrete vragen wanneer wel/geen graafmeldingen, calamiteitenmeldingen e.d. vindt u op www.kadaster.nl/klic. Ook kunt u per mail vragen voorleggen aan klic@kadaster.nl.

Downloads
Folder voor netbeheerders
Folder voor grondroerders
Folder ‘klic naar kadaster’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Het Kadaster