Gezocht! Innovatieve oplossing voor berging van 500.000 m3 water

Waterschap Velt en Vecht besteedt binnenkort een waterbergingsfaciliteit op innovatieve wijze aan. Door de markt te vragen de oplossing te bedenken om de waterberging te realiseren, geeft het waterschap de teugels uit handen aan de markt.

Innovatief aanbesteden
Waterschap Velt en Vecht wil meer gebruik maken van de kennis en kunde van marktpartijen. In plaats van zoals gebruikelijk een bestek te schrijven, heeft het waterschap voor dit project wensen en eisen in een functionele vraag gespecificeerd. Het waterschap daagt hiermee de markt uit het avontuur aan te gaan door gezamenlijk op te trekken en samen te leren van deze vernieuwende aanpak. Met deze beleidsdoelstelling wil het waterschap inspelen op de vernieuwende ontwikkelingen rond het thema ‘innovatief aanbesteden’.

infrasite_insert_image_1

Functionele vraag
Het waterschap specificeert haar vraag aan de markt functioneel en heeft hiervoor een wensen- en eisenspecificatie opgesteld. Daarmee stapt ze af van het uitschrijven van het gebruikelijke bestek. De vraag luidt: ‘Ontwerp en realiseer een waterbergingsfaciliteit die in staat is 500.000 m3 water te bergen en dient als noodventiel om de stad Coevorden in het geval van extreem hoog water droog te kunnen houden’. De bergingsfaciliteit moet aan de oost kant van Coevorden worden gerealiseerd, in het gebied Weijerswold. Wanneer de bergingsfaciliteit in geval van extreem hoog water wordt ingezet, daalt de waterstand in één keer met ten minste 5 centimeter. Zo’n situatie zal volgens de berekeningen 1 keer in de honderd jaar optreden.

Vernieuwende oplossingen
Met deze open vraag wordt de markt uitgenodigd om met creatieve en vernieuwende oplossingen de bergingsfaciliteit te ontwerpen en vorm te geven waarbij meerdere oplossingen denkbaar zijn. De exacte locatie is niet precies vastgesteld en bevindt zich ten oosten van de stad Coevorden, in het gebied Weijerswold. Het is aan de markt om binnen de kaders van het aangewezen gebied de locatie vast te stellen en eventueel meervoudig ruimtegebruik toe te passen.

Draagvlak
Belangrijk onderdeel van dit project is, dat de oplossing draagvlak heeft onder belanghebbenden, eigenaren en stakeholders. Van de marktpartij wordt verwacht dat zij in staat is te communiceren met deze partijen zodat draagvlak ontstaat. Hiermee worden van de marktpartijen dus ook communicatieve vaardigheden verwacht. Belanghebbenden, eigenaren en stakeholders zijn ook betrokken geweest bij de totstandkoming van de functionele vraagspecificatie.

Gunningscriteria
Het aanbestedingsproces betreft een openbare aanbesteding met voorafgaande selectie. Uit de inschrijvers worden 4 partijen geselecteerd om de design en construct oplossing te ontwikkelen. Er wordt in dit project niet gegund op laagste prijs alleen. Het geheel van de prijs-kwaliteitverhouding telt. De gunningscriteria beslaan ook o.a. kwaliteit, projectmanagement, omgevingscommunicatie en innovatie. Daarnaast is vernieuwing op juridisch vlak een interessante uitdaging. Met deze aanpak verwacht het waterschap dat de markt, die al jaren roept om vernieuwing van de kant van de publieke opdrachtgever, met verrassende oplossingen komt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Waterschap Velt en Vecht

Gezocht! Innovatieve oplossing voor berging van 500.000 m3 water | Infrasite